Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Nemzetközi együttműködés
Pályázat
Projekt

LIFE spanyolországi tanulmányút – mi a titka a spanyol LIFE projekt sikereknek?

2016.07.25.
 A spanyolok köztudottan jelentős számú LIFE pályázatot nyernek évről-évre, ezért érdemesnek tartottuk, hogy egy tanulmányút során megismerjük a spanyolországi LIFE nemzeti kapcsolattartók munkáját és néhány hazánkban is aktuális témájú már futó LIFE projektet. A tanulmányút 2016. május 9-13. között az Európai Unió által finanszírozott „LIFE kapacitásépítés Magyarországon” (LIFE14 CAP/HU/000010) projekt keretén belül valósult meg.
A tanulmányút első napján a magyar delegációt, amely a kapacitásépítési projekt kedvezményezettjeinek – Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. – munkatársaiból állt, Madridban a spanyol Földművelésügyi Minisztérium LIFE pályázatokkal foglalkozó főosztálya fogadta.

2016. május 9-én a spanyol társminisztérium főosztályvezetője és a LIFE nemzeti kapcsolattartók ismertették munkájukat. A minisztériumban a LIFE témával egy különálló szervezeti egység foglalkozik. Véleményük szerint a magas szinten ellátott nemzeti kapcsolattartói feladataikat a munkatársak folyamatos képzésének, a csapatmunkának és a munkatársak hosszú távú alkalmazásának köszönhetik. Az évente beérkező nagyszámú (200-300 db) pályázatnak azonban csak az összefoglalóit tudják áttekinteni, és ezért nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a honlapjukon egy külön csak a LIFE programmal kapcsolatos oldalon, az összes aktuális információt megosszák a pályázók segítése érdekében. Éves szinten szerveznek információs napokat az adott évi pályázati felhívás megjelenését követően országosan és tartományi szinten is. Társfinanszírozást eddig nem adtak a pályázók számára, 2016-ban azonban első alkalommal a minisztérium által létrehozott Fundación Biopersidad (Bioperzitás Alapítvány) kizárólag civil szervezetek számára, összesen 1 millió euró összegben pályázatot írt ki a LIFE pályázatokhoz szükséges társfinanszírozás biztosításához.

Ezután a Fundación Biopersidad munkatársai részletesebben ismertették a 2016-ra meghirdetett társfinanszírozási pályázati lehetőségüket és számos főként LIFE természet kiemelt területhez tartozó Natura 2000 területekkel, fajokkal kapcsolatos projektjeiket és az azok megvalósítása során szerzett tapasztalataikat. Egyik legérdekesebb, a LIFE környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás kiemelt területhez tartozó kommunikációs projektjük volt, a LIFE Activia Red Natura (http://activarednatura2000.com/en/), ami változatos és nagy célcsoportok számára népszerűsíti a Natura 2000 hálózatot.

A megbeszélést követően a LIFE ELM, bioperzitás témájú projektet (LIFE 13 BIO/ES/00556 http://www.olmosvivos.es/?lang=en) látogattuk meg Madridban. A mezei és vénic szil egyes állományainak helyreállításával és a szilfavész néven ismert gombás megbetegedésre rezisztens klónok előállításával foglalkozó projekt menedzserei bemutatták kísérleti laboratóriumukat, ismertették a projektjüket és megosztották a pályázatírással és megvalósítással kapcsolatos tapasztalataikat.

Külön kiemelték a jó partnerségi viszony, a projekt időtartamán belül felmutatható eredmények és azok hosszú távú fenntarthatóságának fontosságát.

Az első, közös napot követően, az egyes szakterületekért (klíma, környezetvédelem és természetvédelem) felelős munkatársak külön folytatták a tanulmányutat.

2016. május 10-én a LIFE+ PINASSA (LIFE13 NAT/ES/000724, http://lifepinassa.eu/?lang=en) a mediterrán fekete fenyves erdei élőhelyek megőrzését célzó projekt főkedvezményezettjének központjában és egy projekthelyszínen tettünk látogatást. A projekt keretében természetvédelmi célú erdőkezelési beavatkozásokat közel 360 ha-on hajtanak végre 10 Natura 2000 területet érintően. Az egész napos program során megismerhettük a projekt felépítését, a szervezet korábbi LIFE projektjeit, a katalán erdőtervezési rendszert, és elutaztunk egy projekthelyszínhez, ahol a beavatkozásokat és egy terepi képzés helyszínét is bemutatták. Az általuk legfontosabbnak érzett sikert garantáló pontok a következőek voltak:

  • világosan megfogalmazott probléma és cél,
  • elkötelezett partnerek
  • az összes érintett felkeresése a pályázat írása előtt,
  • gondos projekthelyszín kiválasztás és reális költségvetés, valamint
  • a társadalmi-gazdasági hatás monitorozása.

Következő nap, a bioperzitás témakörbe tartozó LIFE MONTSERRAT (LIFE13 BIO/ES/000094; http://lifemontserrat.eu/en)  projektet kerestük föl. A projektet népszerűsítő film bemutatója után a partnerekkel beszélgethettünk a pályázattal kapcsolatos tapasztalataikról, tanácsaikról. A projekt innovatív eszköz alkalmazásával a Barcelona környéki térségek felhagyott erdőterületein a biológiai sokféleség növelését célozza meg a szarvasmarhával történő erdei legeltetés bevezetésével. A projekt El Bruc és Montserrat melletti helyszíneit a megbeszélést követően meglátogattuk és itt találkoztunk a pályázati ötlet megalkotójával, nemzeti parki és kommunikációs szakemberekkel.

 A sikeres LIFE pályázatírással kapcsolatban többek között az érthetően megfogalmazott célokat, a rendezett pénzügyi és adminisztrációs koordinációt, a korábbi európai uniós pályázati tapasztalatok felhasználását, és az érdekeltek időbeni megkeresését említették.

2016. május 12-én a Banyoles-tó és kisebb vízfolyások közösségi jelentőségű édesvízi állatfajok természetvédelmi helyzetének javítását és inváziós fajok visszaszorítását megcélzó LIFE POTAMO FAUNA projektet (LIFE12 NAT/ES/001091; http://www.lifepotamofauna.org/en) tekintettük meg. A projekt két vezetője ismertette a korábbi és aktuális projektjeikkel kapcsolatos tapasztalataikat mind szakmai, mind projektmenedzsment terén. A megbeszélést követően megtekintettük a projekt műszaki központját, a kagylótenyésztő laboratóriumot, és több projekthelyszínt, ahol inváziós halfajok visszaszorítását, valamint egy élőhelyrekonstrukció végeredményét is láthattuk.

A projektjük kapcsán elmondták, hogy a korábbi LIFE projektjeik hasonló témájának továbbvitelének esetében jelentős eredményeket kellett garantálni az Európai Bizottság számára. A pénzügyi és szakmai koordináció fontossága itt is elhangzott, továbbá az engedélyek beszerzésének esetenkénti körülményessége.

Utolsó nap az Ebro folyó alsó szakaszán és a deltában élő vándorló halfajok támogatását célzó LIFE MIGRATOEBRE projekt (LIFE13 NAT/ES/000237; http://www.migratoebre.eu/) vezetői láttak minket vendégül. A projekt két helyszínét, egy a folyón lévő hajózsilipet, a folyódeltát és az ott található látogatóközpontot ismerhettük meg.

A projektben létesítendő hallépcsők és egyéb vízi műtárgyak miatt felhívták a figyelmet arra, hogy az engedélyek beszerzésére jelentős idővel kell számolni. Kiemelték, hogy minimális számú partnerrel érdemes együtt dolgozni, továbbá mivel a fellépő többletköltségek előteremtése a pályázó feladata, ezért érdemes biztonsági tartalékot képezni. Projektjük demonstrációs és ezért különösen nagy szerepet tulajdonítanak a szemléletformálásra.

A meglátogatott projektekről rövid, átfogó leírás található az EU LIFE adatbázisában (elérhető a projekt nevére kattintva):

LIFE ELM(LIFE 13 BIO/ES/00556 – LIFE+ Elm: Restoration of Iberian elms (Ulmus minor and U. laevis) in the Tagus River basin.)

LIFE+ PINASSA(LIFE13 NAT/ES/000724 – Sustainable management for conservation of Black pine (Pinus nigra subsp. salzmannii var pyrenaica) forests in Catalonia).

LIFE MONTSERRAT(LIFE13 BIO/ES/000094 – Integrated silvopastoral management plan: An innovative tool to preserve biopersity and prevent wildfires)

LIFE POTAMO FAUNA(LIFE12 NAT/ES/001091 Conservation of river fauna of Community interest in the Natura 2000 network sites of the Ter, Fluvià and Muga river basins)

LIFE MIGRATOEBRE(LIFE13 NAT/ES/000237 Migratory fish recovery and improved management in the final stretch of the Ebre River)

Sáv bezárása