Ugrás a tartalomhoz

Magyar elnököt választott az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének Konferenciája

2019.05.17.
Az Európa Tanács 2019. május 6-7. között Strasbourgban tartotta az Európai Táj Egyezmény 10. konferenciáját, ahol megválasztották az Egyezmény 2021-ig tartó ciklusának tisztségviselőit.

 A rendezvényen jelen voltak a részes felek, a nem részes felek, a meghívott nemzetközi szervezetek és érintett nemzetközi nem kormányzati szervek képviselői.

A konferenciát Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese nyitotta meg. Főtitkárhelyettes asszony hangsúlyozta, hogy a táj a fenntartható fejlődés négy dimenziójának (természeti, kulturális, társadalmi és gazdasági) mozaikja. A jó kormányzás elveinek megvalósítása iránt elkötelezett kormányoknak figyelembe kell venniük a táj értékét az ember számára, és nemzeti, regionális és helyi politikájukba bele kell foglalniuk a táji dimenziót. Mindenkinek a feladata, hogy tiszteletben tartsa a tájat, és vigyázzon rá – egyaránt gondolva a jelen és a jövő nemzedékeire.


Az Európai Táj Egyezmény megnyitása a nem európai államok számára lehetőséget nyújt az emberi jogok és a demokrácia táji dimenziója egyetemességének megerősítésére. Az Egyezmény egyben az Európa Tanács hozzájárulása az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési menetrendjéhez (Agenda 2030).

Jelentős magyar sikernek és az Egyezmény hazai megvalósítása érdekében végzett munka elismerésének tekinthető, hogy a Tagországok a következő konferenciával bezárólag (2021) elnöknek választották Kincses Krisztinát, az Egyezmény nemzeti kapcsolattartóját.

A konferencia dokumentumai letölthetők

Sáv bezárása