Ugrás a tartalomhoz

Magyar-Horvát Természetvédelmi Albizottság 3. találkozója

2012.11.29.
A Magyar-Horvát Természetvédelmi Albizottság november 21-én megrendezett 3. találkozójának célja elsősorban az új Mura–Dráva–Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum működtetésének megvitatása volt.

Az Magyar-Horvát Természetvédelmi Albizottság a Környezet- és Természetvédelmi Vegyesbizottság keretén belül működik. A szerdai találkozó során elsődleges szempont volt az újonnan elfogadott bioszféra-rezervátum működtetéséhez szükséges teendők átgondolása. Az ülés eredménye, hogy az UNESCO elvárásainak eleget téve, valamint az eddig is gyümölcsöző szakmai együttműködés továbbfejlesztéseként mindkét ország létrehoz egy Koordinációs Bizottságot, amely a bioszféra-rezervátummal kapcsolatos közös operatív feladatok elvégzéséért lesz felelős. Fontos szempont volt, hogy a Koordinációs Bizottság tagjai a gyakorlati megvalósításért felelős szakmai szervezeteket képviseljék, s a helyi érintettek (önkormányzatok, civil szervezetek, lakosság) bevonásában is aktívan részt tudjanak venni. A Koordinációs Bizottságot magyar oldalról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, horvát részről előreláthatóan a Kopački Rit Természeti Parkot kezelő szervezet fogja vezetni. A tagok, tagszervezetek véglegesítése jelenleg még folyamatban van.

 

 

 A találkozó további témái között szerepelt, hogy Horvátország jövő tavasszal tervezi megünnepelni nemzetközi szinten az új bioszféra-rezervátum megalapítását. A bizottság megismerkedett az Ős-Dráva Projekt részleteivel, valamint elhangzott egy előadás a folyamatban lévő, határon átnyúló együttműködésen alapuló rehabilitációs projektekről.

Sáv bezárása