Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Pályázat
Projekt

Magyar LIFE kapacitásépítési projekt indult – új(abb) szakmai és pénzügyi támogatások a LIFE programra pályázóknak

2016.03.02.
A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) program, az Európai Bizottság által kifejezetten és kizárólag környezetvédelemre, természetvédelemre és a biológiai sokféleség megőrzésére biztosított pénzügyi eszköz. A Bizottság 2014-ben az EU környezetvédelmi céljainak hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új típusú, a LIFE pályázatok sikerességét előmozdító lehetőséget biztosított 15 tagállam, köztük Magyarország számára is.

Az ún. LIFE kapacitásépítési pályázati forma fő célkitűzései, hogy a pályázatra jogosult országok ennek a támogatásnak a segítségével több, magas színvonalú, a korábbiakhoz képest újabb fejlesztési területeket is megcélzó LIFE projektet valósíthassanak meg és az eddig elért eredményeket is szélesebb körben tudják hasznosítani.

 

2015 őszén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálásával, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Központ részvételével hazánk is benyújtott egy kapacitásépítést célzó pályázatot, amelyet decemberben az Európai Bizottság pozitív elbírálásban részesített.

 

Az elnyert magyar projekt címe: LIFE kapacitásépítés Magyarországon (LIFE CAP HUN, LIFE14 CAP/HU/000010).

 

A projekt összköltségvetése mintegy 1.145.665 euró, amelyből az Európai Bizottság által biztosított támogatási összeg 992.279 euró.

 

A 2016 januárjában indult 3 éves projekt elsődleges célja, hogy a LIFE program keretében hazánk az elkövetkező években még eredményesebben, még több sikeres pályázati forrás elnyerésével tudjon részt venni. A projekt többek között a LIFE nemzeti kapcsolattartói kapacitásfejlesztéssel, bővülő tanácsadói szolgáltatásokkal, tréningekkel, képzésekkel, információs napokkal, külföldi tapasztalatok megosztásával kívánja segíteni a hazai pályázókat és partnereiket a pályázat előkészítő és annak teljes megvalósításának időtartama alatt.

 

A LIFE kapacitásépítési projektben a Földművelésügyi Minisztérium elsősorban a környezet- és természetvédelmi témájú LIFE pályázatok sikerének elősegítéséért felelős. Ennek első lépéseként 2016 folyamán egy nemzeti LIFE adatbázist fogunk létrehozni, tematikus tréningeket, külföldi tanulmányutakat szervezünk és a nemzeti kapcsolattartást erősítjük.

 

A 2016-ban várható természetvédelmi témakört érintő jelentősebb események a pályázók számára (az időpontok csak irányadók):

 

• 2016. március – Projektmenedzseri workshop már nyertes LIFE pályázók részére

• 2016. május – LIFE információs nap

• 2016. június – Tréning természetvédelem és bioperzitás témakörben

• 2016. június – Pályázatíró workshop potenciális pályázók részére

 

 

Sáv bezárása