Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Fajok védelme
Eredményhirdetés
Pályázat
Projekt

Magyar projekt lett a 2018. évi Natura 2000 díj egyik nyertes pályázata!

2018.05.22.
A Natura 2000 díj célja, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a Natura 2000 hálózatra, valamint a természeti örökség megóvásában, illetve társadalmi és gazdasági jólétünk előmozdításában játszott szerepére. Természetvédelem kategóriában versenyző 7 darab projekt közül a parlagisas védelmét célzó magyar projekt került ki győztesen.
A nevezési feltételeknek megfelelő, szerte az EU-ból – Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, az Egyesült Királyságból, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Írországból, Lengyelországból, Luxemburgból, Magyarországról, Németországból, Portugáliából és Spanyolországból –jelentkező hetvenöt pályázó közül huszonöt döntős kiválasztására került sor.
 
Az öt kategória – Természetvédelem, Társadalmi-gazdasági előnyök, Kommunikáció, Érdekek/felfogások összehangolása, valamint a Hálózatépítés és határokon átnyúló együttműködés – döntőseit független zsűri értékelte.
 
A győzteseket Brüsszelben, 2018. május 17-én, tartandó ünnepség keretében jelentették be, amelynek házigazdája Vella biztos volt.
 
A Természetvédelem kategóriában Parlagisas-védelem Magyarországon (HELICON) nevű magyar projekt nyert. A többi kategória nyertes pályázatairól a Natura 2000 díj weboldalán lehet tájékozódni.
 
Valamennyi nyertesnek ezúton is gratulálunk!
 
A nyertes pályázatról dióhéjban:
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásban 2012 és 2016 között zajlott a HELICON LIFE projekt, melynek fő célkitűzése a parlagi sasokat és más ragadozómadarakat érintő mérgezések visszaszorítása volt az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával.
A projekt során a kilenc partnerszervezet (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Nemzeti Nyomozó Iroda, Országos Magyar Vadászkamara, Fővárosi Állat- és Növénykert, Jászberényi Állat- és Növénykert, Természetfilm.hu Egyesület), számos szakember és mintegy 400 önkéntes 33 akciót hajtott végre.
A projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a mérgezések felderítésében részt vevő szakmai csoportok munkájához egységes terepi, állatorvosi és rendőrségi protokollok készüljenek. Mindezen protokollok és módszerek azt eredményezték, hogy a ragadozó-mérgezések szempontjából a világon az egyik legjobban feltárt ország lett hazánk, és a módszerek több európai uniós és nemzetközi szakmai útmutatóbairányelvbe is bekerültek.
A projekt időtartama alatt az észlelt mérgezések száma az egész országban csökkent, különösen a kelet-magyarországi célterületeken, amelyek korábban „mérgezési gócpontnak” számítottak. A mérgezések fokozatos visszaszorulásával együtt a projekt fő célfaját, a parlagi sast érintő mérgezéses esetek száma is csökkent, bár sajnos teljesen nem szűnt meg. A parlagi sas hazai állománya, jelentős részben a projektnek köszönhetően, ezzel párhuzamosan örvendetesen növekedett (kb. 150 párról közel 200 párra).
 
 
 
A HELICON LIFE projekt eredményeit egy újabb LIFE projekt a PannonEagle projekt terjeszti ki Magyarország más területeire, valamint Ausztriára, Csehországra, Szlovákiára és Szerbiára.
 
 

Sáv bezárása