Ugrás a tartalomhoz

Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia Egerben

2017.11.10.
A Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztálya, az Eszterházy Károly Egyetemmel, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközponttal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciát (MTBK) 2017. november 2. és 5. között, Egerben. Mentés

A MTBK kiemelt küldetésének tekinti a magyar természetvédelemben résztvevő felek közötti párbeszéd és eszmecsere elősegítését. A konferencia ezúttal a természetvédelem hazai és nemzetközi szakpolitikai és társadalmi kapcsolódásaira, a hazai természetvédelmi kutatások gyakorlat sikereire és tanulságaira, valamint a hosszú távú bioperzitás változásaira és tendenciáira koncentrált.

 

 

 

 

 

 

 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) részéről a konferenciát köszöntötte V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, aki az egyik védnöke is volt a rendezvénynek. Az első plenáris előadást pedig Érdiné Dr. Szekeres Rozália, a Természetmegőrzési Főosztályának (FM-TMF) vezetője tartotta, aki összefoglalta, hogy a konferencia létrejöttekor (Sopronban) megállapított célok mennyire valósultak meg az elmúlt 15 év alatt, hol tart jelenleg a természetvédelem.

A rendkívül színvonalasan megrendezett konferenciához az FM-TMF több témában kapcsolódott, amelyeket poszter formájában mutattak be: pl. „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” című Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) fejlesztési elemeit.

 

 

 

A főosztály munkatársai a Nemzeti Bioperzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) 20 éves fennállásának évfordulója kapcsán egy szombat esti kerekasztal beszélgetést is rendeztek, ami nagy érdeklődésre tartott számot. A Dr. Varga Ildikó, az FM- TMF osztályvezetője által vezetett beszélgetésen felidézhettük közösen az NBmR megalkotásának kezdeti lépéseit, az alapítók közül Dr. Török Katalin (MTA ÖKI) és Kisné Dr. Fodor Lívia (FM TMF) emlékezett meg a múltról. Kiemeltük Dr. Láng Edit, Dr. Fekete Gábor, illetve Dr. Demeter András elévülhetetlen szerepét a rendszer felállításában. Megismerhettük a kezdeti célokat, és közösen világítottunk rá a keletkezett értékes adatok megismerhetővé tételének fontosságára, illetve a további fejlesztési irányokra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság így adott hírt az eseményről: https://bnpi.hu/hir/xi-magyar-termeszetvedelmi-biologiai-konferencia-1794.html

 

További képek megtekinthetőek itt: https://drive.google.com/drive/folders/0BwP_QKGQdJ69MlZVUG5ZY2dfeGs

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Sáv bezárása