Ugrás a tartalomhoz

Magyarország pályázata nyerte el az Európa Tanács Táj Díját

2016.06.13.
A "Mesés Hetés" című pályázat, amely magyarországi és szlovéniai települések Hetés táji örökségének fenntartása érdekében folytatott évtizedes együttműködésének eredményeit mutatta be, 12 ország pályaművei közül bizonyult a legjobbnak. Az elismerést az Európai Táj Egyezmény 17. műhelykonferenciáján 35 ország képviselőinek jelenlétében, ünnepélyes keretek között adta át Alfonso Zardi, az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia és Jó Kormányzás Központjának vezetője és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A nyertes program a magyar és a szlovén határ két oldalán lévő hetési települések – Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza, valamint Zalaszombatfa; továbbá Göntérházának (Genterovci), Kámaházának (Kamovci), Radamosnak (Radmozanci), Zsitkócnak (Zitkovci), Hídvégnek (Mostje), Bánutának (Banuta) – és két magyar civil szervezet – a Vasfüggöny út Egyesület és a Zöldutak Módszertani Egyesület – tájmegőrző és -fejlesztő koncepcióit hangolta össze annak érdekében, hogy a hetési tájban lévő épített és természeti kincsek megőrizhetők és fejleszthetők legyenek.

Hetési táj (fénykép: Dr. Kiss Gábor)

Dr. Fazekas Sándor miniszter szerint a díj fontos visszaigazolása annak, hogy az Európai Táj Egyezményben vállalt kötelezettségeket teljesíti az ország és a kitűzött célokat megvalósítja.

Az Európai táj egyezményben foglaltak végrehajtásáért felelős szaktárca vezetőjeként külön is köszönetet mondott a nemzetközi pályázat előkészítését végző tárcaközi testületnek, valamint a bíráló bizottságnak.

 


Az Európa Tanács Táj Díjának bemutatása

 

 

Az MTI közleményének és Pelsőczi Csaba fényképének felhasználásával

Sáv bezárása