Ugrás a tartalomhoz

Magyarország részvételével indul a LifeWatch európai biodiverzitás kutatási infrastuktúra

2011.01.20.
2011. január 19-én, Amsterdamban, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Románia hivatalos képviselői - ünnepélyes keretek között - aláírták azt a dokumentumot, melyben az 5 európai ország intézményei kötelezettséget vállalnak a LifeWatch európai élővilágkutatási  (biodiverzitás) infrastuktúra kiépítésének megkezdésére.

  A LifeWatch célja egy olyan európai elektronikus tudás és technológiai infrastruktúra kialakítása, amely összeilleszti a gyűjteményekből, monitorozó helyekről származó bioperzitás adatokat a modellező eszközökkel és virtuális laboratóriumokkal. A LifeWatch kutatási infrastruktúra megbízható, tudományos alapokon álló kezelési stratégiák kidolgozásában nyújt segítséget a bioperzitás pusztulásával és a klímaváltozással összefüggő problémák megoldásához.

  A LifeWatch projekt felépíti és használatba állítja a szükséges technológiát és szabályozási rendet az alábbi elemekből álló bioperzitás kutatási infrastruktúra kialakításához: 

  • adatgyűjtési és adatfeldolgozási infrastruktúra hálózat,
  • adatintegrációra és adatcserére alkalmas infrastruktúra,
  • elemző és modellező virtuális laboratóriumok,
  • adatfelhasználókat kiszolgáló központ a kutatások támogatására.

 

  Magyarország képviseletét a projektben dr. Török Katalin, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet igazgatója látja el. Az Intézet – mint a hazai hosszú távú ökológiai kutatóhálózat vezető intézménye – részt vesz a Lifewatch európai kutatási infrastruktúra konzorcium működési feltételeinek kialakításában is.

 

 

  Magyarországnak – a LifeWatch kiépítésének első szakaszában – alapító tagként történő közreműködését a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja.

 

További információ:

MTA ÖBKI, Tel.: +36 (28) 360-122; igazgato@botanika.hu

Sáv bezárása