Ugrás a tartalomhoz

Megalakulhat a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum

2012.07.13.
Létrejöhet a Mura–Dráva–Duna határon átnyúló magyar-horvát bioszféra-rezervátum, az UNESCO Man and Biosphere (MAB) programjának nemzetközi koordinációs tanácsa ugyanis szerdai ülésén elfogadta a jelölést.

Magyarország 2009-ben, Horvátország pedig 2010-ben kérte a terület rezervátummá nyilvánítást. A mostani döntéssel a program hivatalosan is zöld utat kapott.

 

Hazánkban az Aggteleki, a Fertő-tavi, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Pilisi után ez lesz a hatodik, és egyben az első határon átnyúló bioszféra-rezervátum. Ezek a különleges területek leginkább a biológiai sokféleség és a természeti értékek megőrzésében és a fenntartható gazdasági fejlődéssel való összhang megteremtésében játszanak kiemelkedő szerepet.

 

Égeres láperdő a Dráva mentén (Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

A Mura–Dráva–Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum hazánk első, úgynevezett második generációs bioszféra-rezervátuma, amely a természeti értékek megőrzése, védelme mellett nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésére és a vidéki lakosság életfeltételeinek javítására is.

 

Szürke gém (Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

 

A Mura–Dráva–Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum Magyarország egyik legnagyobb összefüggő vizes élőhelye, amely biztosítja a nagy folyóink élővilágának védelmét, többek között otthont ad a legnagyobb hazai rétisas-állománynak, valamint a hazánkban kizárólag a Dráva kavicszátonyain fészkelő kis csérnek.

 

Kis Csér (Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

 

A Mura–Dráva–Duna határon átnyúló magyar-horvát bioszféra-rezervátum jelölésének elfogadása az első hivatalos lépése annak a folyamatnak, amelyet tavaly Gödöllőn, a magyar EU elnökség idején öt ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia) környezetvédelmi minisztere által aláírt szándéknyilatkozat alapozott meg. Ennek köszönhetően a világon egyedülálló ötoldalú bioszféra-rezervátum kialakítására nyílik lehetőség.

 

Hajnali ladikok (Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

Sáv bezárása