Ugrás a tartalomhoz

Megalakult a EUROPARC szövetség „Magyar Szekció”-ja

2014.04.17.
2014. április 10-11-ig zajlott Hortobágyon, a Fecskeház Erdei Iskolában az EUROPARC Federation hazai tagszervezeteinek stratégiai értekezlete. Az értekezleten 9 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai vettek részt, ahol Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Az értekezlet során a nemzetközi szövetség hazai tagjai együtt dolgozták ki az egységes hazai álláspontot a EUROPARC Federation következő, 5 éves stratégiájáról. A megújulni készülő EUROPARC szövetség széles körben, több mint 300 tagszervezete bevonásával végez „közvélemény-kutatást”, melynek felhasználásával 2014-ben a szervezet vezetői meghatározzák a következő 5 évre vonatkozó, rövidtávú stratégiát.

A magyar tagok egyetértettek abban, hogy erősíteni kell a regionális szerepvállalást, kommunikációt és a gyakorlati természetvédelmi kérdések nemzetközi szintű megvitatását és tapasztalatcserét. A magyar tagok emellett strukturális megújulásokat várnak el a szervezettől annak érdekében, hogy a jövőben az egységes európai természetvédelmi álláspont meg tudjon jelenni az Európai Unió döntéshozatalában. A tagok ennek tükrében első lépésként döntöttek a hazai, „Magyar Szekció” létrehozataláról.


Az egyeztetést terepi program zárta, ahol bemutatásra került a Hortobágyi Nemzeti Park Bioszféra Rezervátum területén (Pentezug) zajló legeltetési gyakorlat, illetőleg a visszatelepített Przewalski-ló populáció szabályozásának gyakorlata.

Sáv bezárása