Ugrás a tartalomhoz

Megalakult az EUROPARC Szövetség Közép- és Kelet-Európai Szekciója a cseh Sumava Nemzeti Parkban, 5 magyar taggal

2015.03.20.
2015. március 17-én megalakult az EUROPARC Szövetség Közép- és Kelet-Európai Szekciója a cseh Sumava Nemzeti Parkban, 5 magyar taggal.

Az EUROPARC Szövetség egy európai természetvédelmi szövetség, amelyet 1973-ban alapítottak az európai védett természeti területek kezelői, köztük nemzeti park igazgatóságok, minisztériumok, természetvédelmi ügynökségek, háttérintézmények, erdészeti szolgálatok, civil szervezetek stb. Az EUROPARC Szövetség jelenleg 360 taggal rendelkezik 36 ország részvételével. A Szövetségen belül számos szekció működik, mint például egyes nemzeti szekciók (német, olasz, francia stb.) vagy nemzetközi szekciók (Atlanti-óceáni szigetek, Észak-Balti szekció stb.).

 

Az EUROPARC új Közép- és Kelet-Európai Szekcióját 6 ország 26 taggal jegyzi. Az alapítás kezdeményezői a csehek, mint egykori önálló szekció. A csatlakozó országok: Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Románia.

 

 

(Fotó: Jakub Kaspar)

 

A tagok egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy 2015-2017 között Csehország, 2018-2020 között Magyarország, 2021-2023 között Lengyelország fogja ellátni a Szekció elnökségével kapcsolatos feladatokat. Ennek megfelelően az elnökséget a cseh Jakub Kaspar látja el 3 évig.

 

Az új szekció figyelmet fordít többek között közös projektek beadására, a két- és többoldalú kapcsolatok építésére, a védett és Natura 2000 területek kezelésének problematikájára, a nemzetközi és uniós szervezetben való közös lobbi tevékenységre. Magyarországról a Földművelésügyi Minisztérium, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a szekció alapító tagja.

 

 

(Fotó: Jakub Kaspar)

 

Az EUROPARC Közép- és Kelet-Európai Szekciója nyitott további tagok felvételére. A jövőben számítunk akár más tagországok (Ausztria, Ukrajna, Szerbia stb.), illetve a többi magyarországi nemzeti park igazgatóság, vagy bármilyen más természetvédelemmel foglalkozó szerv csatlakozására is.

  

 

 

 

Sáv bezárása