Ugrás a tartalomhoz

Megállapodás a Gerecse Natúrpark megalapításáról

2013.01.10.
A Gerecse Natúrpark megalapításáról írt alá együttműködési megállapodást 29 település és 17 különböző szervezet a tervezett natúrpark földrajzi középpontjának számító Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten.

Az érintett települések a natúrpark létesítésével szeretnék elősegíteni, hogy a járásokon is átívelő, térségi szintű ökológiai szemléletű együttműködés jöjjön létre, amely fenntartható és értékőrző tájhasználatot alakít ki, valamint egységes arculatot és marketing támogatást nyújt a tájra jellemző helyi termékeknek és szolgáltatásoknak.
 

A Gerecse Natúrpark segíti a turizmus különböző formáit, a környezeti nevelés és oktatás eszközeivel hozzájárul a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez.
 

         A natúrpark alapító települések képviselői

 

A Gerecse Natúrpark területe Komárom-Esztergom megye mintegy felét érinti, Tata vonalától keletre, 76 611 hektáron, mintegy 162 ezer fős lakossággal. A natúrparkon belül közel 9 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület található, illetve Natura 2000-es védelem alatt áll közel 40 000 hektár.
 

A natúrpark név használata a természet védelméről szóló törvény alapján a természet védelméért felelős miniszter hozzájárulásához kötött. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter névhasználathoz adott hozzájárulását az érintett települési önkormányzatok képviselői 2013. február 1-jén Tatán fogják átvenni.

 

Magyarországon jelenleg hat natúrpark működik miniszteri hozzájárulással.

 

Forrás: MTI

Sáv bezárása