Ugrás a tartalomhoz

Megérkezett az ifjú Kócsagőr utánpótlás

2013.09.19.
Az Y TriÁsz és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen rendezte meg az Ifjú Kócsagőrök országos döntőjét szeptember 13-án. Az eseményen 8 nemzeti parkot képviselt egy-egy ifjú kócsagőr jelölt, valamint az őt mentoráló természetvédelmi őr – mesterek és tanítványaik. Az első három helyezett jutalma, hogy részt vehetnek az 1. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián Debrecenben.

2013.januárjában a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar létrehozta az Y TriÁszt, melynek idei küldetése az Y-generáció bevonása értékteremtő programokba. Ennek szellemében hirdette meg a szervezet az „Ifjú Kócsagőr” programot 2013 tavaszán, mely olyannyira összhangban állt a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szándékaival, hogy a programot végül közös erővel valósították meg. A kihirdetett program nagy népszerűségnek örvendett az Y-generáció körében, komoly sikernek számít a több száz jelentkező, akik közül először az iskolaszövetkezet, majd a nemzeti parkigazgatóságok szűrték ki azokat a jelölteket, akik megmérettethettek. Minden nemzeti parkigazgatóság kiválasztotta a maga 1-3 jelöltjét, akiket a nyár során 2 hét alatt felkészítettek a versenyre, országszerte összesen 18 diák versenyzett, a döntőre azonban csak 8 páros jutott be.

 

 

A diákok a döntőben egy prezentáció formájában mutatták be a nemzeti parkban töltött gyakorlati időt, ami a beszámolók és a személyes interjúk szerint is meghatározó volt az életükben. A jelentkezők elmondták, hogy már nem csak a természetvédelem, de kifejezetten a természetvédelmi őr munkakör is bekerült a vágyaik közé. A prezentációt követően könnyített természetvédelmi őr vizsgát tettek a jelentkezők. Az országos döntő végén a szervezők kiválasztották a legjobb három párost, akik részt vehetnek októberben az 1. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián.

 

Különdíjat kapott a 17 éves Pongrácz Benedek az Őrségi Nemzeti Parkból, aki gimnazistaként mérettetett meg a többiekkel. „Az utánpótlás folyamatok támogatása napjainkban minden szervezetben kiemelt kérdéskör, így komoly sikernek számít a speciális munkakörre jelentkező több száz diák munkavállaló.” – mondta el Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke. Az „Ifjú Kócsagőr program” sikere bizonyítja, hogy az értékes szakmai utánpótlás megérdemli az odafigyelést, hiszen a döntőbe jutott nyolc diák esetén már nem merül fel az elhivatottság kérdése. Ugron Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály főosztályvezetője ezt, konkrétan az egyik versenyző földikutyák iránti elhivatottságát egy – a témában rendezett zártkörű szakmai megbeszélésre való meghívással köszönte meg. Ez a gesztus is üzenetértékű, az Y és nem Y generáció számára is: az értékes utánpótlást az értékes szakmai tartalmak motiválják.

 

Sáv bezárása