Ugrás a tartalomhoz

Megújult a Kolon-tó

2013.02.25.
Befejeződött a Kolon-tó élőhely-rehabilitációja, ebből az alkalomból sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényt tartottak ma Izsákon. A Kiskunsági Nemzeti Park eddigi legjelentősebb, közel másfél éves beruházásának eredményeképpen új nagykiterjedésű nyíltvízfelületeket hoztak létre, megszüntették az özönnövény fertőzöttséget, a helyreállított élőhelyeken pedig újra megjelentek az egykor honos fajok. A projekt során 1 001 555 272 Ft vissza nem térítendő, uniós támogatást fordíthatott az igazgatóság az országos és - a NATURA 2000 érintettség okán - európai jelentőséggel is bíró rehabilitációra.

Sikeresen befejeződött a Kolon-tó élőhely-rehabilitációja, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legjelentősebb beruházása 2011. júniusában indult el, szintén Izsákon.

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával (KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0025) több mint 1.800 hektárra kiható területen végzett természetvédelmi célú beavatkozások, a „védett és Natura 2000 természeti területek és értékek védelme, illetve helyreállítása, valamint a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme s élőhelyük biztosítása” célkitűzéshez igazodtak.

 

A rendhagyó esemény Dr. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgató-helyettesének köszöntőjével kezdődött, majd Bagócsi Károly Izsák város címzetes főjegyzője beszélt arról, hogy a helyiek nem csak nagy érdeklődéssel követték az elmúlt hónapok beruházását, de valóban magukénak is érezték a projektet.

 

 Dr. Takács András Attila közigazgatási főtanácsadó a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében a „Vizes-élőhely rehabilitációk jelentősége a klímaváltozás tükrében” címmel tartott előadást, míg a továbbiakban tervezett élőhely-rehabilitációról Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője tájékoztatta a meghívott vendégeket és szakembereket.

 

A projekt megvalósulásáról Biró Csaba szakmai vezető beszélt, az első eredményekről pedig Németh Ákos, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület vezetője számolt be, hiszen már a beruházás alatt számos madárfaj költözött vissza régi-új otthonába.

 

Sáv bezárása