Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Élőhelyvédelem
Rendezvény

Mohács adott otthont a Vizes Élőhelyek Világnapja központi rendezvényének

2018.02.05.
A természetvédelem jeles napjainak sorában február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja. Az iráni Ramsar városában 1971-ben ugyanis ezen a napon írták alá azt az egyezményt, amely a nemzetközi jelentőségű vízi ökoszisztémákról, ezen belül is elsősorban a vízimadarak élőhelyeinek megőrzéséről szól - mondta el dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár pénteken Mohácson, a Vizes Élőhelyek Világnapja ünnepi rendezvényén.

Dr. Rácz András helyettes államtitkár úr kiemelte: a Ramsari Egyezmény a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbi és egyik legdinamikusabban fejlődő megállapodása; eddig összesen 169 ország írta alá. Magyarország az 1979-es csatlakozását követően napjainkig 29 vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére, mintegy 243 410 hektár kiterjedéssel.

 

A Földművelésügyi Minisztérium, Mohács Város Önkormányzata, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében megvalósuló pénteki eseményt köszöntötte dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár mellett Szekó József, Mohács Város polgármestere, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, valamint Prof. Dr. Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

Az idei év – Ramsari Egyezmény Nemzetközi Titkársága által meghirdetett – központi témája a „Vizes élőhelyek a fenntartható városokért” mottó lett. A program ennek megfelelően a vizes élőhelyek és a települések, városok kapcsolatrendszerére mutat rá: milyen hatással vannak a települések a vizes élőhelyekre és fordítva, hogyan befolyásolják, adott esetben tompítják az urbanisztikus hatásokat a természetes vizek, illetve hogyan tudjuk e folyamatokat felhasználni.

Az ünnepi köszöntők elhangzása után szakmai előadások következtek, többek között olyan fontos témákban, mint a mellék- és holtágak revitalizációja a Duna és Dráva folyókon, a területhasználati és bioperzitási mintázatok alakulása a Tisza mentén, a hagyományos ökológiai tudás szerepe a vizes élőhelyek megőrzésében, vagy az édesvízi életközösségek állapota.

Az állami természetvédelem kiemelten foglalkozik a vízhez kötődő ökoszisztémákkal, illetve vizes élőhelyekkel, és a hagyományokhoz híven ebben az évben is számos programmal, kezdeményezéssel veszi ki részét nemzetközi szinten is jó hírnévnek örvendő Ramsari vizes élőhelyeink komplex megőrzéséből, élőhely-fejlesztéséből. A tárca a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében több nagyszabású projektet indít, amely a remények szerint hosszú távra meghatározza hazánk természeti tőkéjének megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket. Folytatva az előző pénzügyi időszakban követett irányokat, cél, hogy 2020-ig további legalább 100 000 hektáron javuljon a természeti értékek állapota, valamint biztosítva legyenek az aktív természetvédelmi kezelés feltételei. A projekteket látva ez a célkitűzés teljesülni fog – a fejlesztések összességében 109 000 hektárnyi területet céloznak, 81 000 ha helyreállítását, illetve 28 000 ha kezelését biztosítva. Ebben a pénzügyi időszakban is több nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek helyreállítására, állapot-javítására irányuló fejlesztés indult. Az érintett területek között említhető a Fertő tó és a Hanság vizes élőhelyei, a Velencei-tó és a Dinnyési-fertő, a Nagykunság és a Hortobágy vizes élőhelyei, a Tihanyi Belső tó, a dél-balatoni Nagyberek térsége, a Duna több szakasza valamint a Szegedi Fehér-tó is. De az anyagi támogatásokon túl más módon is szeretné a tárca megszólítani az embereket, azon belül is a fiatalokat. A természeti értékeinkre érzékeny, a természetvédelem iránt elkötelezett tanulók számára a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága e jeles ünnepnap alkalmából „Találd meg, írd le és őrizd meg!” címmel pályázatot hirdet a fiatalok lakhelye vagy annak közelében található vizes élőhely és annak élővilága jobb megismerése és megismertetése céljából. A pályázati kiírás megtekinthető ITT!

A Vizes Élőhelyek Világnapjáról a Kossuth Rádió Tér- Idő című adásában hallhatunk ITT.

Sáv bezárása