Ugrás a tartalomhoz

Monitorozók üléseztek a Sas-hegyen

2013.04.15.
2013. április 4-én hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal védett természeti területen lévő helyszínen, a Sas-hegyi Látogatóközpontban tanácskoztak a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer koordinátorai.  

Az évente megrendezésre kerülő munkacsoport-ülésen az éves monitorozó tervek egyeztetésére és a monitorozó programok megvalósítása során felmerült szakmai és gyakorlati tapasztalatok megvitatására került sor. 

A Természetmegőrzési Főosztály szakemberei tájékoztatást adtak a központi programok tavalyi megvalósításáról és az idei évi tervekről. A nemzeti park igazgatóságok képviselői részletesen beszámoltak az elmúlt évben elvégzett felmérésekről, tapasztalataikról és az idei évre tervezett vizsgálatokról. Az értekezleten szó esett többek között a közösségi jelentőségű vizes élőhelyek vizsgálatáról, egyes nehezen felmérhető közösségi jelentőségű növényfajok monitorozó módszertanáról, az országos ürgefelmérésről stb.

 

A szakmai témák megvitatása után a látogatóközpont túravezetője a tanösvényen vezetett túra keretében bemutatta az ülés résztvevőinek a Sas-hegy természeti értékeit és a területen végzett fejlesztéseket, ahol a kezelés módszertanát illetően terepi környezetben folytatódhatott a tapasztalatcsere. A kedvező beavatkozások hatására a kora tavaszi virágok közül a meredek dolomitoldalakon már megfigyelhető volt a hegyi ternye (Alyssum montanum), a kövér daravirág (Draba lasiocarpa), a tavaszi hérics (Adonis vernalis) és a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), az északi oldalon pedig nagy tömegben bontotta bugáit jégkori maradványfajunk a budai nyúlfarkfű (Sesleria sadleriana).

Sáv bezárása