Ugrás a tartalomhoz

Napelemes - kiserőmű avatás és Magbörzével egybekötött Nyílt nap a Növényi Diverzitás Központban

2018.03.20.
Évente várhatóan 260-270 MWh elektromos energiát termelnek majd a kiépített fotovoltaikus rendszerek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) területén. Mindez az intézmény villamosenergia szükségletének jelentős részét fedezi majd. Az új létesítményt 125,77 millió Ft Európai Uniós támogatással épült. A napelemes-kiserőmű bővítésével lehetővé vált – többek között – az elavult fűtési rendszerek kiváltása is.
A napelemes-kiserőmű ünnepélyes átadására 2018. március 9-én került sor. Az átadó ünnepségen jelen volt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Czerván György, a térség országgyűlési képviselője valamint Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes-államtitkár.

 

 

A napelemes-kiserőmű átadója mellett az intézet dolgozói, a tápiószelei önkormányzat és a család megemlékeztek Dr. Holly László, a Növényi Diverzitás Központ (korábban Agrobotanikai Intézet) igazgatójáról, születésének 75. évfordulója alkalmából, melynek tiszteletére emléktáblát avatott fel Czerván György államtitkár úr és méltató beszédet tartott Kovács Ferenc, Tápiószele polgármestere.

Mindezek után a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tulajdonát képező, Dr. Papp Erzsébet agrobotanikus, festőművész hagyatékából összeállított „Mesél a szántóföld” címmel bemutatott időszakos kiállítás megnyitóján vehettek részt szintén Tápiószelén, a Blaskovich Múzeumban. A Növényi Diverzitás Központtal együttműködve a kiállított rajzokhoz kapcsolódó növények és eszközök is bemutatásra kerülnek a kiállítás időtartama alatt.

 

A két napos rendezvénysorozat második napján a NöDiK megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt és az I. Magbörze és Nyílt nap alkalmából az ország egész területéről valamint határainkon túlról is vártak vendégeket. A rendezvényre közel háromszázan látogattak el.

Baktay Borbála igazgató asszony köszöntőbeszéde után Érdiné Dr. Szekeres Rozália a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Nyitóbeszédében főosztályvezető asszony kitért a hazai és nemzetközi génbankok fontos szerepvállalására, valamint a hazai magbörzék folyamatosan növekvő szerepére.

 

 

Ezután az érdeklődők számára lehetőség volt vetőmagokat cserélni a különböző kiállítókkal és a NöDiK mintakérés programjába regisztrálni. Az intézmény életéről és a folyamatban lévő kutatásokról az azokban résztvevő kollégák előadásokat tartottak a nap folyamán.

A nap során késő délutánig szakvezetéssel egybekötött intézeti séta keretében ismerkedhettek meg a vendégek a NöDiK tevékenységével, többek között a növények csíráztatási, szaporítási és tárolási eljárásainak különböző állomásait mutatták be.

A délutáni gyümölcs szekció hatalmas érdeklődésnek örvendett. Veres Emese gyümölcsész koordinátor a NöDiK-ben található gyümölcsös bemutatókertről tartott előadást valamint az érdeklődők megismerhették a Gyümölcsész Megállapodással kapcsolatban elért eredményeket. Ezután Dr. Szani Zsolt a NÉBIH munkatársa tartott előadást a gyümölcs tájfajták regisztrációjáról és forgalmazásukról. Ezt követően Bereznai Roland a gyümölcs oltványokról beszélt és azok elkészítésének folyamatait ismertette előadásában az érdeklődőkkel.

A nap hátralevő részében a NöDiK gyümölcs bemutatókertjében Dr. Szani Zsolt tartott interaktív metszési bemutatót. A metszési szezon kezdete előtt ismertette a különböző gyümölcsfák metszési eljárásait és ezek elsajátításában is segített az érdeklődők számára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az intézet a jövőben is tervezi ehhez hasonló magbörzék és nyílt napok megrendezését.

 

 

Sáv bezárása