Ugrás a tartalomhoz

Natura 2000 Award 2016

2015.10.12.
Pályázat: Az Európai Bizottság ismét meghirdette a Natura 2000 díjat   A nagyon sikeres első két évet követően immár harmadik alkalommal lehet pályázni az Európai Bizottság Natura 2000 Díjára, amely a természetvédelem terén elért kiemelkedő eredményeket jutalmazza.

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 hálózat egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.  

A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság alapította 2014-ben azzal a céllal, hogy az európai ökológiai hálózat szerepét és fontosságát a természetvédelemben és társadalmi értékeink megőrzésében minél szélesebb körben ismertté tegye.

A díjat a Natura 2000 hálózattal kapcsolatos tevékenységekben érintett bármely természetes vagy jogi személy elnyerheti. Helyi és nemzeti hatóságok, állami szervek, vállalkozások, gazdálkodók, civil szervezetek, oktatási intézmények és magánszemélyek egyaránt pályázhatnak az öt kategória valamelyikében.

A kategóriák a következők:

– Természetvédelemi: faj- és élőhely védelmi tevékenységek

– Társadalmi-gazdasági: helyi gazdasági és társadalmi kapcsolatok fellendülését célzó tevékenységek

– Kommunikáció: szemléletformálásra és oktatásra irányuló tevékenységek

– Érdekek/álláspontok összehangolása: különböző érdekek egyesítését, konfliktusok megoldását segítő tevékenységek

– Partnerkapcsolatok és kapcsolatépítés: partnerkapcsolatokon alapuló tevékenységek

A díj a Natura 2000 hálózat irányításában, céljai elérésében és előmozdításában, valamint a Natura 2000 és az európai polgárok számára nyújtott előnyei ismertségének növelése terén elért kimagasló eredményeket hivatott elismerni. Ebből a célból az öt kategória díja mellett odaítélik az „Európai Polgár Díjat” is, amelyet a díj honlapján zajló közönségszavazás során legtöbb jelölést kapott pályázat nyer el.

A pályázat menetéről további információk az alábbi honlapon olvashatók: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/.

A pályázat magyar nyelvű útmutatója itt érhető el:

http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/pdf/n2000_guidance_2016_hu.pdf

A 2014-es és 2015-ös legjobb pályázatok alapján összeállított tippekről a teljesítményértékelő jelentésekben tájékozódhat: https://www.adelphi.de/en/publication/european-natura-2000-award-benchmarking-report

Amennyiben konkrét kérdésük/javaslatuk lenne, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Natura 2000 Díj Titkárságával: n2000awards@adelphi.de

A pályázat leadásának határideje 2015.december 1.

A nyertesek névsorát 2016 májusában ünnepélyes keretek között Brüsszelben jelenti be Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos.

Sáv bezárása