Ugrás a tartalomhoz

Natura 2000 workshop Felsőtárkányban

2006.06.14.
Natura 2000 finanszírozási workshop Felsőtárkányban 2006. június 15-16-án.

  Az európai védett területeket magában foglaló Natura 2000 hálózat fenntartására jelentős összeget tervez biztosítani  az Európai Unió – jelentette be az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának képviselője csütörtökön Felsőtárkányban. Ugyanakkor ez az összeg nem elkülönülten kezelendő, hanem a közös agrár, halászati és természetvédelmi politikát finanszírozó keret forrásaival kiegészülve – közölte Demeter András a Natura 2000 program finanszírozásáról rendezett tanácskozáson. Ez utóbbira 2007 és 2013 közötti költségvetéséből 371,3 milliárd euró áll rendelkezésre, ami a közös büdzsé 43 százaléka – tette hozzá. Mint elmondta: a Natura 2000 hálózathoz, mintegy 25 ezer terület tartozik, és ezek együttesen a 25 tagállam területének 20 százalékát fedik le.
  Az Európai Uniónak az a célja, hogy ezeken a területeken olyan fenntartható gazdálkodás történjék, amely figyelembe veszi a természeti értékeket, megőrzi a természet biológiai sokféleségét a növény és állatvédelmen keresztül. Mindennek megvalósításához az Európai Unió kompenzációt nyújt a gazdálkodók számára – mondta Demeter András.
  

Ez utóbbi kapcsán Németh Anikó, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának munkatársa hangsúlyozta, hogy a közösség 2007 és 2013 közötti finanszírozási időszakában a biológiai sokféleség megőrzése érdekében pluszfeladatokat vállaló gazdálkodók hektáronkénti támogatásban részesülnek. Ez növénytermesztési területek esetében a gazdálkodás kialakításának idején maximum 500 euró hektáronként, ezt követően pedig a gazdálkodás fenntartására 200 eurónyi kompenzációt kaphatnak a termelők hektáronként.
  Ugyanez az összeg erdőművelés esetében hektáronként minimum 40, maximum 200 euró. Ugyanakkor a termeléskiesés kompenzálására további forrásokat biztosít a közösség.
Hozzátette, hogy Magyarországon a Natura 2000 hálózathoz tartozó területek végleges kijelölése még nem történt meg, ezért ennek alapján ez idáig nem kaptak kompenzációt a magyar termelők.
  

Magyar Gábor a Természetvédelmi Hivatal képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a hálózat kijelölése és az ehhez kapcsolódó jogszabályalkotás gőzerővel folyik. A tervek szerint az ország területének közel 21 százaléka tartozik majd az Uniós védett területek sorába (MTI).

A Természetvédelmi Hivatal és a WWF közös szervezésében zajló konferencia anyagai megtalálhatók a WWF honlapján.

 

Sáv bezárása