Ugrás a tartalomhoz

Natúrpark névhasználati címet kapott a Körösök Völgye Natúrpark

2015.04.16.
A Körösök vidékén jött létre hazánk kilencedik natúrparkja. A natúrpark névhasználati jogosultságot megállapító oklevelet V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára április 15-én Békéscsabán adta át a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnökének, Vantara Gyulának. Összesen 14 település területén működik a Körösök Völgye Natúrpark.

A natúrpark fogalmát a természet védelméről szóló törvény határozza meg. A jogszabály értelmében az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe kaphatja meg a natúrparki címet.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület több éves előkészítő munka eredményeként érte el, hogy a natúrpark megfeleljen a természetvédelemért felelős minisztérium által támasztott szigorú feltételeknek, és kiérdemelje a hivatalos minősítést.
 

Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szervezetet 2002-ben azzal a céllal alapították meg tagszervezetei, hogy a térség természeti és kulturális értékeit kihangsúlyozva, a fenntarthatóságot maximálisan szem előtt tartva egy „új” turisztikai célterületet kínáljanak a turizmus palettáján. Mára a tagönkormányzatok támogatásának, az európai uniós források hatékony felhasználásának, valamint a szervezet munkájának köszönhetően az egyesület a Körösök térségben a vidékfejlesztés, az aktív- és ökoturizmus és a környezeti nevelés zászlóvivőjévé vált. Az elmúlt tíz év fejlesztései, valamint a szervezet egyéb évközi tevékenységei mind azt a célt szolgálták, hogy kiérdemeljék a hivatalos natúrparki címet, amelynek ünnepélyes átadása mérföldkő az egyesület életében.
 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a natúrpark cím odaítélése ezúttal sem egy üres gesztus. Az elért eredmény mögött 14 település akarata, s az egyesület évtizedes szakmai munkája áll. A hivatalos natúrpark cím minőséget, de egyben felelősséget is jelent.

Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke kiemelte, hogy komoly lobbi tevékenységet folytatnak a natúrparkok elismertsége, támogatottsága, a lehívható céltámogatások gyarapodása érdekében, így bíznak benne, hogy a következő években ez a térség is profitálhat a minősítésből.
 

Baran Ádám, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének vezetője prezentációjában bemutatta az egyesület sokszínű működését, különös tekintettel azon négy pillérre – örökségvédelem, környezeti nevelés, turizmus és vidékfejlesztés –, amely a natúrparkok fő tevékenységi köréhez tartoznak.
 

Végül Duray Balázs geográfus, a projekt szakmai koordinátora tartott előadást a jelenlévőknek a Körösök Völgye Natúrpark fejlesztési irányairól. Elmondta, hogy a 2014. január 30-án elfogadott natúrpark koncepció szerint a natúrpark a természeti és kulturális örökség fenntartásán alapuló, a helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek és az érintett lakosság összefogása eredményeként létrejövő tájszintű együttműködés, amely hozzájárul a helyi tudás, kultúra és gazdaság fejlesztésével a lakosság életminőségének javításához.

 

A Földművelésügyi Minisztérium hivatalos sajtóanyagának felhasználásával

 

 

Sáv bezárása