Ugrás a tartalomhoz

Nemzeti park igazgatóságok nyertes ökoturisztikai pályázatai

2008.12.08.
Hét nemzeti park igazgatóság tíz ökoturisztikai pályázata összesen 3,4 milliárd forintnyi európai uniós támogatást nyert, melyhez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja az önrészt több mint félmilliárd forint értékben.

A nemzeti park igazgatóságok az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét regionális operatív programjában (ROP) pályáztak és nyerték el a támogatást. A 3,4 milliárd forintos összeg a tíz nemzeti park igazgatóság egyéves költségvetési forrásának felel meg.Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 108,3 millió forintból a Baradla-barlang aggteleki fogadótérsége fejlesztésének első ütemét valósítja meg. A beruházás célja a természetvédelmi bemutatás és az idegenforgalmi szolgáltatások infrastrukturális hátterének javítása, valamint Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai világörökségi helyszínhez méltó, a táji adottságokhoz alkalmazkodó, családbarát szálláshelybázis kialakítása. A tervezett fejlesztések előreláthatólag 2010 második félévében valósulnak meg.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 289, 3 millió forintot fordít a Levendula Ház Látogatóközpont (Tihany) megépítésére, amely a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja lesz, és egyben a Tihanyi-félsziget Vulkáni Képződményei Európa Diplomás terület látogatóközpontjának szerepét is betölti majd. A látogatóközpont célja a Tihanyi-félsziget, illetve a Balaton-felvidék természeti és táji értékeinek bemutatása.
A tervezett 650 m2 alapterületű épületegyüttesben többek között három tematikus interaktív kiállítást, egy 100 fő befogadására alkalmas előadótermet és egy természetismereti foglalkoztató-termet alakítanak ki. A látogatóközpont parkja szervesen illeszkedik az épülethez, része lesz a bemutató programoknak. A megvalósítás 2009 tavaszán kezdődhet el, a befejezés pedig 2010 második felében várható.


Az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen található bemutatóhelynek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által tervezett 582, 4 milliós fejlesztései a létesítmény turisztikai szolgáltató centrummá, élmény- és őslényparkká bővülését segítik elő. A fejlesztések célja, hogy a bemutatóhely, illetve a természetvédelmi terület olyan létesítményekkel bővüljön, amelyek a családok számára egész napos programlehetőséget biztosítanak.


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 572 millió forint összköltségű programja során többek között a – Dél-Baranya jelentős turisztikai vonzerővel bíró, gazdag történelmi múltú térségében található – Mohácsi Történelmi Emlékhely természetvédelmi terület fejlesztését, felújítását valósítja meg.
A Mohácsi Történelmi Emlékhely természetvédelmi területen tervezett fejlesztések legfontosabb eleme egy többfunkciós kilátótorony építése. A 15 méter magas, háromszintes épület legalsó szintjén, a föld alatt létrejön egy kiállítás, amely a nemrégiben bezárt Kanizsai Dorottya Múzeumot „pótolva”, bemutatja a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és következményeit.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 89, 3 millió forintból komplex ökoturisztikai fejlesztést valósít meg a Fertő-tájon, valamint a csatlakozó kistérségekben. A program kerékpárutak fejlesztését, ehhez kapcsolódóan információs táblák és pihenőhelyek létesítését, szabadidőpark és természetvédelmi bemutató majorság létesítését tűzte ki célul.
A beruházás során többek között megvalósul a régi Esterházy-majorság fogadó- és kiállító épületének rekonstrukciója, valamint egy új kiállítás is születik a Fertő-tájról és a Hanságról. A bemutató majorság a Sarród-Fertőújlak kerékpárút mentén a kerékpáros és lovas kocsis ökoturisztikai programok egyik kiindulási pontja lesz.


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság három pályázata nyert támogatást.
A hortobágyi halastavi kisvasút rekonstrukciójára 499,8 millió forint jut. A tervezett végállomásnál fogadó épületet, egy 8 m magas megfigyelő tornyot, pallóutat és új betekintőket alakítanak ki.
A másik, 535,2 millió forintos fejlesztés során több csárdát felújítva egy tematikus csárda útvonalat alakítanak ki, amely bemutatja a ma még működő hortobágyi csárdákat. Megtörténik egy a világon egyedülálló négygémű kút felújítása is.
A harmadik, 472 millió forintos programmal megvalósul a hortobágyi vadasparkhoz vezető út és a Hortobágy folyón átívelő Kilenclyukú híd felújítása.


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság két pályázata nyert.
94 millió forint jut Szalafőn a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes állagmegóvására, a bemutatóhely fejlesztésére. A projektben résztvevő partnerek, önkormányzatok a műemlékegyüttest érintő fejlesztésekhez szervesen illeszkedő közkedvelt, látogatott népi építészeti emlékek megmentését, felújítását, a bemutatási feltételek javítását tűzték ki célul.
A másik, 147 millió forintos projekt keretében az Őrségi Nemzeti Park területén egy úgynevezett „Nyugati kaput” és „Keleti kaput” alakítanak ki. A „Nyugati kapu” a hármas-határon, a szlovén és osztrák határ közelében, a „Keleti kapu” pedig az Őrségi Nemzeti Park keleti részén, a közkedvelt Vadása-tó környéki települések körzetében alakul ki. A fejlesztések a Vadása-tó környéki turistabarát fogadási feltételek kialakítását, a környék természeti értékeinek élményszerű bemutatását, valamint formavilágában a „Nyugati kapu” fejlesztéseihez illeszkedő, korszerű, többnyelvű információs egységek létrehozását célozzák.Sáv bezárása