Ugrás a tartalomhoz

Nemzeti parkok és geoparkok a Földtudományi Forgatagon 2012. november 17–18-án

2012.11.08.
A Magyarhoni Földtani Társulat 2012. november 17–18-án „Földtudományi Forgatag” címmel két napos interaktív kiállítást és vásárt rendez a Magyar Geofizikai és Földtani Intézet Stefánia úti palotájában. Az ingyenes rendezvényen földtudományi természeti értékeinket és megőrzésük terén végzett tevékenységüket nemzeti park igazgatóságok, a hazai geoparkok és a VM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya is bemutatja.

A korábban „Geoforgatag” néven ismert szakmai rendezvény ebben az évben az eddigieknél jóval szélesebb érdeklődői kört megcélozva Földtudományi Forgatag néven a geofizikától a geokémián, gyógyító ásványokon, modern környezetföldtani tevékenységeken, földtudományi természetvédelmen és geoturizmuson át a földtudományok szinte teljes spektrumát felvonultatja a tudományos ismeretterjesztés módszereivel, a lehető legszélesebb nyilvánosság számára.

Az ismereteket kutatók, az egyes szakterületek művelői, geoturisztikai szakemberek, múzeumpedagógusok tálalják előadások, kiállítások, interaktív bemutatók formájában. Bemutatkoznak a földtudomány széles területén kutatással foglalkozó intézmények, kis, közepes és nagyobb vállalkozások. Ki lehet próbálni különleges műszereket, ki-ki megtudhatja, hogy milyen korú a kedvenc ásványvize, kipróbálhatja az aranymosást, iszapolhat ősi egysejtűeket, megismerkedhet a magyarországi dinoszauruszok felfedezőjével és sok más egyéb mellett remek geoturisztikai úti tippeket kaphat az ország legszebb tájaira. Vezetett sétán lehetőség kínálkozik a Lechner Ödön tervezte, szecessziós stílusban megépült palota (1143, Stefánia út 14., térkép) bejárására, amiben az Országos Földtani Múzeum is helyet kapott.

Hagyományosnak mondható, hogy a rendezvényre kiállítóként, előadóként meghívást kapnak a földtudományi természetvédelemben élen járó nemzeti park igazgatóságok is. Ebben az évben a Bükki, a Duna-Ipoly és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság mutatkozik be. Külön érdekesség, hogy ez utóbbi az idén először, a frissen elnyert Bakony-Balaton Geopark cím birtokosaként. Ugyancsak földtudományi természeti értékekről közvetít információkat a VM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya és a Novohrad-Nógrád Geopark kiállítóhelye is.

A szervezők abban bíznak, hogy sikerül közelebb hozniuk a látogatókhoz a földtudományok sokak számára misztikus, vagy éppen túlságosan is a nyersanyagkutatásra koncentrálónak tűnő világát; megmutatni mindazokat a jelenségeket, amelyek megértéséhez ezek az ismeretek visznek közelebb bennünket; és cél megmutatni azokat a természeti értékeket, amelyeket a földtudományok tárnak fel és bemutatásukhoz, hasznosításukhoz is hozzá tudnak járulni. Mindez távlatosan hozzájárul környezetünk jobb megismeréséhez, megértéséhez, a környezettudatosabb magatartásformák kialakulásához, Földük és környezetünk tudatosabb védelméhez.

További információk: www.foldtan.hu

Sáv bezárása