Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi konferencia az idegenhonos inváziós fajokat érintő határellenőrzésekkel kapcsolatban

2024.03.28.

A Európai Unió Tanácsának 2024. évi első féléves elnökségét adó Belgium egy napos konferenciát és workshopot tartott az idegenhonos inváziós fajok (továbbiakban: IAS) elleni védekezés részét képező határellenőrzésekről. Az eseményen Magyarországról részt vettek az Agrárminisztériumot, valamit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt képviselő kollégák is. A konferencia célja a tagállamok közötti információcsere volt az ellenőrzési folyamatokkal, eljárásrenddel, együttműködéssel, adatkezeléssel, képzési anyagokkal és az IAS kimutatására szolgáló innovatív, tudományos eszközökkel kapcsolatban.

Az Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendelete (2014. október 22.) az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről (a továbbiakban: Rendelet) 2015. év január 2-án lépett hatályba és a tagállamok számára közvetlen végrehajtandó szabályokat fogalmaz meg. A Rendelet célja, hogy a tagállamok hatékonyabban tudjanak fellépni az inváziósan terjedő, nem őshonos állat- és növényfajok ellen. A Rendelet 15. cikke szól a hatósági ellenőrzésekről.

A konferencia plenáris üléssel kezdődött. Az előadások során különböző országok és szervezetek (pl. Belgium, Nagy-Britannia, Ausztrália, Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)) bemutatták rendszerük működését, megoldási javaslataikat és eszközeiket. A plenáris ülést egy két órás workshop követte. A kisebb csoportokban a résztvevők egy konkrét határellenőrzési eset megvizsgálása után saját példáikon keresztül megvitatták, hogy milyen megoldások működnek, mely rendszerek szorulnak fejlesztésre, illetve megfogalmazták az ezzel kapcsolatos javaslataikat az Európai Bizottság felé.

Ez a konferencia fontos mérföldkőnek számít, mivel a határellenőrzésekkel kapcsolatban nem volt hasonló esemény, így az elhangzott információk és a kapcsolatépítés révén nagymértékben hozzájárul az IAS elleni védekezés hatékonyabbá tételéhez.

A Természetvédelmi Világszövetség honlapján további információk is olvashatók a konferenciával kapcsolatban:

https://www.iucn.org/news/202403/enhancing-collaboration-european-union-borders

Sáv bezárása