Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Fajok védelme
Monitorozás
Szemléletformálás
Rendezvény

Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozója

2024.04.03.

2024. április 7-én szeretettel várják az érdeklődőket az önkéntes természeti adatgyűjtők találkozóján, a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen szervezett rendezvény 9-től 16:30-ig látogatható, a belépés ingyenes. Az esemény lehetőséget teremt a természeti és ökológiai témájú programok bemutatkozására, valamint találkozására a nagyközönséggel.

A legkülönbözőbb élőlénycsoportokkal foglalkozó, más-más kutatási témákhoz kapcsolódó programokat ismertetik az azokat gondozó szakemberek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy csapatukhoz önkénteseket toborozzanak hazánk élővilágának egy-egy szűkebb szeletének jobb megismeréséhez és megőrzéséhez.

A természettudományos kutatók kapacitásai végesek, a felmérni, megoldani, megfejteni váró feladat viszont számtalan. Sok fontos kérdés társadalmi segítséggel sokkal hatékonyabban és gyorsabban megválaszolható, mintha a kutatók magukban dolgoznának. Ezt a felismerést egyre gyakrabban tett követi és ma már Magyarországon is számos olyan program működik, amelyekhez bárki, érdeklődése, elszántsága alapján önkéntesen csatlakozhat. A legtöbb esetben speciális szakismeretekre sincs szükség a bekapcsolódáshoz, hiszen rendszerint olyan tevékenységekbe – terepi adatgyűjtésbe, felmérésekbe vagy például otthon elvégezhető vizsgálatokba – vonják be az érdeklődőket, amelyek rövid betanulással elsajátíthatók, vagy akár anélkül is bátran végezhetők.

Lényeges, hogy legyen bennük elhivatottság és a vállalt feladatot felelősségteljesen végezzék. Ha bárki önkéntesként segítené a kutatók, szakemberek munkáját, változatos lehetőségek állnak rendelkezésére: különféle élőlénycsoportokhoz, más-más kutatási témákhoz kapcsolódó, saját kertjükben vagy természetjárás közben végezhető, alkalmi, rövidebb-hosszabb időszakot felölelő vagy akár folyamatos, kevés elfoglaltságot jelentő és munkaigényesebb feladatok. Mindenki megtalálhatja az érdeklődési köréhez leginkább illő programokat.

Ebben segít a hazai, önkéntesek bevonásával működő, természetvédelmi és ökológiai témájú adatgyűjtő programok széles palettáját felvonultató önkéntes természeti adatgyűjtők találkozója, amelynek a Magyar Természettudományi Múzeum bemutatótermei adnak otthont, 2024. április 7-én. A programok játékos formában mutatkoznak be. A forgatag gyermekek, fiatalok és idősebbek számára egyaránt kínál élvezetes elfoglaltságot, családok, osztályok, egyetemi csoportok is megtalálhatják a számukra izgalmas programokat, tevékenységet. A múzeum ezen a napon díjmentesen látogatható, ezért a találkozón való részvétel is térítésmentes.

A teljesség igénye nélkül, kedvcsinálóként a programkínálatból szemezgetünk: a találkozón kertünk pókjaitól a hódokon, a vadonélő hóvirágmezőkön, kullancsokon, idegenhonos szúnyogokon, borostyánfüggönyökön, napelemekkel megtévesztett denevéreken, szöcskéken, lepkéken, farontó bogarakon szalamandrákon, siklókon, ürgéken, patakokon, eső után sokasodó gombákon, az alig ismert laposférgeken, rókákon, éneklő sakálokon át a lombkomposztig rengeteg izgalmas és tanulságos élőlénnyel, élettelen környezeti elemmel, sőt emberek által hátrahagyott tárgyakkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Emellett egy lenyűgöző fotókiállítás segítségével a hódok magánéletébe is bepillanthatnak. A kör az esemény kezdetéig tovább bővül, aki eljön, biztos, hogy meglepetésekre is számíthat.

Szeretettel várják az érdeklődőket, aki nyitott és érdeklődik a természetben zajló folyamatok, jelenségek iránt és szeretne tevőlegesen is bekapcsolódni olyan programokba, amelyek segítik, hogy minél jobban megismerjük, megértsük, ezáltal megvédhessük a még mindig rendkívül gazdag természeti örökségünket!

Az eseményen résztvevő szervezetek listája ide kattintva érhető el!

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Sáv bezárása