Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Pályázat
Rendezvény

Pályázatok Az Év Emlőse: a denevér programsorozatban

2016.04.07.
A Magyar Természettudományi Múzeumban április 6-án a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának Vadonleső programja keretében, a nagy sikerrel lezajlott Denevér Nyitányon immáron hivatalosan is kezdetét vette Az Év Emlőse: a denevér rendezvényfolyam. Kisebb és nagyobb gyerekek számára olyan pályázatok jelentek meg, melyek valamiképpen a denevérekhez kapcsolódnak. És ez még nem minden!

Az „Év Emlősével” kapcsolatos rendezvények megvalósítását is segíti az az átfogó megállapodás, melyet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Földművelésügyi Minisztérium szakmai munkájának szorosabb összekapcsolása érdekében írt alá az eseményen dr. Rácz András helyettes-államtitkár és dr. Korsós Zoltán főigazgató.

 

 

Az államtitkári és főigazgatói köszöntést követően Bakó Botond az FM Természetmegőrzési Főosztály munkatársa kihirdette az általános iskolások számára kiírt izgalmas mesepályázat elindítását. Olyan, maximum két oldalas meséket várnak a lakóhely szerinti nemzeti park igazgatóságok környezeti nevelésért felelős munkatársai 2016. május 31-ig, melyek a Természetvédelem Nagyköveti címet is viselő, költők, meseírók kezdtek el és mind, mind valamilyen módon denevérekkel kapcsolatos.

 

A pályázati kiírások, mesénként letölthetőek az alábbi linkekre kattintva:

 

Finy Petra: Dani és a denevér

Gryllus Vilmos: Dodo és Didu

Lackfy János: A nagy kesztyűbe dudálás

Molnár Krisztina Rita: Lali, Lu és Fu, avagy a redőnykaland

Tóth Krisztina: Mese a kis denevérről, aki madár akart lenni

 

Továbbra is lehet pályázni arra a kreatív pályázatra, mely a fiatalabb korosztályt bíztatja mindenféle képzőművészeti technikával készült, denevérekkel kapcsolatos műalkotások elkészítésére, melyeket a Magyar Természetudományi Múzeum gyűjt össze. A teljes kiírás és adatlap letölthető innen:

 

Az Év Emlőse: a denevér: kreatív pályázat

 

Az év során lesznek még pályázatok, az idősebb korosztály számára is, lesz denevérbarát épület kritériumrendszer és cím, lesz denevér fesztivál és a hagyományokhoz híven nagy szabású gálaműsor zárja majd az évet. Év közben pedig minden fontos témaközeli rendezvényen megjelenik majd Az Év emlőse: a denevér, így az érdeklődők lépten-nyomon találkozhatnak a Vadonleső Programban dolgozókkal, illetve a nemzeti park igazgatóágok denevér specialistáival.

 

 

A Denevér Nyitány további programjai már a gyerekek számára is élvezetes programokat vonultatott fel. Dr. Görföl Tamás és dr. Csorba Gábor játékosan, kézzelfoghatóan bemutatta a Magyar Denevérgyűrűző Központ működését, feladatait, majd ámulatba ejtő szépségű, a nagyközönség számára elérhetetlen mélységekben húzódó barlangokba kaphattak 3 dimmenziós felvételek segítségével betekintést az érdeklődők Egri Csaba barlangszakértő idegenvezetésével. Végül pedig táncos, játékos, népies záróműsorban mozgatta meg a gyerekek és vállalkozó szellemű kísérőik elgémberedett tagjait Navratil Andrea népdalénekesnő és Demeter László kobzos. Jó hangulatban, kipirultan, egy-egy plüssdenevérrel a karjukon térhettek haza a denevérek frissen szerzett eltökélt hívei.

 

Sáv bezárása