Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Pele, ébresztő!

2017.04.20.
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program (www.vadonleso.hu) 2017-ben a mogyorós pelét jelölte az Év Emlősének. Az ehhez kacsolódó, egész éves országos programsorozat „Pele, ébresztő!” évadnyitó rendezvénnyel indul útjára, amelynek április 28-án 10 és 12 óra között a  Magyar Természettudományi Múzeum, Semsey Andor terme ad otthont.

A rendezvényt dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója nyitja meg. A sajtónyilvános eseményen kortárs költők vadonatúj peleverseiből válogat Für Anikó színművésznő, Gryllus Vilmos pele-, ürge és egyéb állatos dalaiból énekel, Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa pedig a pelék életének rejtelmeibe kalauzolja el a vendégül látott gyerekeket és a sajtó képviselőit.

A megnyitó rendezvénnyel indul útjára az egész éves programsorozat, amelynek keretében országos, gyerekeknek szóló pályázatok, pele fesztivál, pelebarát kiskert programok szerepelnek. Az éves programokat világzenei irányba is mozdítjuk: népszerű zenekarok és előadók is bekapcsolódnak „Az Év Emlőse: a mogyorós pele” programsorozat népszerűsítésébe, saját stílusukban megírt dalokkal, egyéb figyelemfelhívó akciókkal, kezdeményezésekkel. Az év során számos rendezvényen és fesztiválon csatlakoznak írók, költők, zenészek és képzőművészek – Für Anikó, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Lackfi János, a pécsi Tamás Éva Játéktára zenekar és még sokan mások– a programsorozathoz.

Kortárs költők által írt peleversek illusztrálására, „Eszperente pele vers esetleg mese” írására,   „Pelék és szomszédaik” természetfotózásra országos pályázatokat is hirdet a Vadonleső Program.  A Magyar Természettudományi Múzeum májustól október közepéig tartó rajzpályázata is a mogyorós peléhez kapcsolódik.

A „Pele, ébresztő!” rendezvény sajtónyilvános esemény, melyre  a belépés díjtalan.

A Vadonleső Program a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályán koordinált Nemzeti Bioperzitás-monitorozó Rendszer része.

További információ:

www.vadonleso.hu

www.facebook.com/vadonleso

www.magyarnemzetiparkok.hu

www.facebook.com/magyarnemzetiparkok

  Program

 


10:00-10:10 Köszöntőt mond:

Dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és

Dr. Korsós Zoltán Főigazgató (Magyar Természettudományi Múzeum)

10.10 – 10.30 Bakó Botond (Vadonleső Program): 2017-ben „Az Év Emlőse: a mogyorós pele” – az éves program és az ehhez kapcsolódó pályázatok rövid ismertetése

10.30 – 10.40 Für Anikó előadásában: Vadonatúj pele versek

10.40 – 11.00 Bakó Botond: Milyenek a pelék? Vetítéssel egybekötött előadás

11.00 – 11.30 Gryllus Vilmos: Pelés, ürgés és egyéb állatos dalok

 

A rendezvényre a belépés ingyenes! 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Sáv bezárása