Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Pele-futam az Őrségben!

2017.10.03.
A Vadonleső program Év Emlőse: a mogyorós pele rendezvénysorozat részeként, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Földművelésügyi Minisztérium közös szervezésében a Szalafő-Pityerszeren található Népi Műemlékegyüttes udvarán óriási sikerrel zajlott le az "Őrségi pele-futam" akadályverseny.

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és dr. Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője nyitotta meg a rendezvényt, valamint a hazai költőink pele témájó verseit illusztráló gyermekrajz kiállítást. Bakó Botond a hazai pelefajokról szóló ismeretterjesztő előadásából minden fontos információt megkapott a hallgatóság ezekről a rejtőzködő kisemlősökről. A sajtó képviselői és a több, mint száz lelkes felső tagozatos iskolás egy élő nagy pelét is megtekinthetett, illetve lefényképezhetett az akadályverseny indítása előtt.

 

A 19, egyenként 5-6 fős vegyes csapatok nyolc állomás teljesítésével gyűjthették a pelepontokat. Az állomásokon kézügyességi (kirakó), ügyességi (dió célbadobás, szalagfutás) és elméleti tudásról számot adó (pele-totó, szétválogató) versenyszámokkal találkozhattak a gyerekek.

 

 

Indulás előtt és célbaérést követően a gyerekek bölény-lesen vehettek részt, illetve kipróbálhatták a néhány hete elkészült új játszóteret is. A jó levegőn megéhezett versenyzőket a nemzeti park igazgatóság szabadtéren készült paprikás krumplival vendégelte meg.

 

 

 

Az időjárás nagyon kegyes volt a résztvevőkhöz: az eső megvárta még az eredményhirdetést is, melyen értékes díjakat vehettek át a legügyesebb csapatok. Ürés kézzel és fejjel azonban senki sem tért haza, mert a színes pele-logós ajándék sapkák alatt, a fejekben is egészen biztosan sok maradt a hazai pelefajok titokzatos életével kapcsolatos természettudományos ismeretekből.

 

Sáv bezárása