Ugrás a tartalomhoz

Prizma Junior különdíjat kapott a II. Ifjú Kócsagőr program

2014.11.25.
A Prizma Kreatív Pr Díj átadóján november 20-án este az Y-Triász pályázata nyerte el a Prizma Junior különdíjat. A 30y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által indított speciális természetvédelmi utánpótlás programja az Y generációnak szól.

Az idén második alkalommal megrendezett Ifjú Kócsagőr program a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknak szól, és azt üzeni, hogy vannak olyan természeti értékeink, amikért érdemes kimozdulni, és amelyeket óvni kell. A program során a résztvevők megismerkedhetnek a természettel és a természetvédelemmel, valamint az őri munkával.

Természeti kincseink, nemzeti parkjaink, védett állat és növényritkaságaink megóvása, őrzése, károsításának megelőzése a nemzeti park igazgatóságok szervezetében mintegy 40 éve működő jelenleg 245 fős Természetvédelmi Őrszolgálat feladata. Egy fő természetvédelmi őr több mint 8000 hektáron lát el konkrét őrzési feladatokat. A természetvédelmi őrök kiemelkedő szerepet vállalnak a védett területek kezelésében, felmérésében, a természetvédelmi oktatásban, szemléletformálásban, az állat- és növényfajok megóvásában. Napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak.

„Az Ifjú Kócsagőr Program fő célja, hogy kimozdítsuk a számítógép előtt felnőtt fiatalokat a természetbe és felhívjuk a figyelmüket értékeinkre”. – mondta el Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke.

Az Ifjú Kócsagőr Programra jelentkező 18 és 23 év közötti fiatalok egy előválogatón estek át, közülük 43 kócsagőr-jelölt vehetett részt egy kéthetes gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában. A területi elődöntőkben kiválasztott 10 jelölt mérte össze tudását a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett országos döntőn. A versenyzők beszámoltak a nemzeti parkokban teljesített gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát is tettek. Ezt követően egy négytagú zsűri választotta ki az ország Ifjú Kócsagőrét. Az első helyezett természetvédelmi őr és „diákja” nyereménye, hogy elutazhatott a EUROPARC 2014 Konferenciára, az írországi Killarney Nemzeti parkba. Valamennyi döntős részt vehetett egy 3 napos szakmai táborban, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Fecskeház Erdei Iskolájában.

Háttér-információk

A programról: http://ifjukocsagor.furgediak.hu/

 

2014. ifjú kócsagőre és felkészítője 

A Fürge Diák Iskolaszövetkezetről

A 2014-ben 20 éves országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet több mint 30.000 tagot számlál és évente 25.000 diák munkavállaló számára szervez munkalehetőségeket. Tizennyolc irodából álló országos hálózatában évente több mint 2.600.000.000 Ft diákmunkabért fizet ki.

Küldetése, hogy hidat képezzen a munkavállalók és a munkaadók azon csoportjai között, akik külső körülmények miatt egyébként nem, vagy csak rosszabb feltételekkel találnának egymásra. Diákszövetkezetként kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást.

Társadalmi szerepvállalásának keretében először a diákokért és a közhasznú társaságokért tett lépéseket, és 2008 őszén 1000 diákmunkaórát ajánlott fel társadalmi célokra. Az együttműködés 2009-ben díjat nyert a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat civil és céges együttműködéseket díjazó pályázatán. Ezt követően 2009 áprilisában meghirdette a „Dolgozz a jövődön!” programot, mely során megjutalmazta a kiemelkedő szakmai teljesítményt és elméleti tudást felmutató diákjait. A program folytatásaként az iskolaszövetkezet minden szinten megnyitotta programját a nála diákmunkát vállalók irányában, és azóta is működteti. A program sikeres résztvevői részére az iskolaszövetkezet igazolja minimum 555 munkaóra ledolgozását és egy, a munkavállalással kapcsolatos elméleti teszt legalább 80%-os pontosságú kitöltését. Ez a minősített teljesítmény a majdani munkaadó számára hitelesen mutatja a már megszerzett tapasztalatot és tudást.

2011.novemberében, a Munkaerő-piaci kalauz nevű összetett programjával nyerte el a Fürge Diák Iskolaszövetkezet a CSR Hungary „közös felelősség – közös ügyek” kategória, „kultúra-oktatás” alkategóriájának díját. Az iskolaszövetkezet nagyszabású programot készített a 2011-es év elején, amely a középiskolások munkaerő-piaci tájékozottságát, tudását tervezte bővíteni. Az azóta is folytatódó program célja, hogy a diákmunka-vállalás előtt álló fiatalok számára befogadható formában tegyük közzé a munka világával kapcsolatos lényeges információkat.

További információ:

Baksy Marianna

Marketing vezető

Tel: (70) 382 74 54

e-mail: baksy.marianna@furgediak.hu

Sáv bezárása