Ugrás a tartalomhoz
Bioszféra-rezervátum
Rendezvény

Programok a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja alkalmából

2022.10.27.

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán arról született döntés, hogy november 3. napját a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napjává nyilvánítják.

E nemzetközi nap célja, hogy ráébressze a világot a természetvédelem fontosságára, az ember és a természet mindennapi kapcsolatára, az emberi tevékenységek és a természeti erőforrások megőrzése közötti egyensúly megteremtésének szükségességére, egyúttal hangsúlyozza az ember és a természet kapcsolatát számos eszközzel elősegítő bioszféra-rezervátumok vezető szerepét e célok elérésében.

 Az UNESCO döntése értelmében az idei, első alkalommal megvalósuló esemény nem egy központi tematika köré szerveződik, a célja sokkal inkább az, hogy népszerűsítse a bioszféra-rezervátumokat, ösztönözzön az ott található természeti kincsek megismerésére.

A hazai bioszféra-rezervátumok is számos rendezvénnyel, például vezetett túrákkal ünneplik ezt a jeles alkalmat, ahová érdemes távcsővel érkezni.

 Programok:

  • Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum – „Gyalogtúra a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum területén”

forrás: www.bfnp.hu

A bioszféra-rezervátumok nemzetközi napjához kapcsolódóan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) ingyenes, madármegfigyeléssel összekötött Mura menti gyalogtúrát hirdet meg november 5-én, szombaton Lelkes András természetvédelmi őr vezetésével.

A program helyszíne, és a jelentkezés részletei itt tekinthetők meg.

További részletek, illetve a bioszféra-rezervátumok napjával kapcsolatos egyéb információk a BFNPI honlapjának novemberi hírlevelében, a BFNPI Facebook oldalának eseményei közt, illetve a Zalai Hírlap november 3-án megjelenő számában olvashatóak.

  • Fertő-tavi Bioszféra-rezervátum – „Száraz lábbal a Fertőn”

forrás: ferto-hansag.hu


A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja alkalmából november 5-én, szombaton tájegységvezető által szakvezetett túrát szervez a Fertő-tavi Bioszféra-rezervátum területén. A túra Hegykőtől, a Vasfüggöny emlékhelytől indul. A túra során megtekinthető a nádasok egy része és a környező szikesek.

A túra ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A pontos helyszínért és a részletekért kérem kattintson ide

  • Hortobágyi Bioszféra-rezervátum – „Vadludak nyomában Hortobágy-halastón”

forrás: www.hnp.hu


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság november 5-én, szombaton szakvezetéses gyalogtúrát szervez, mely túra célja a Kondás nevű tóegység, ahol vadludakat, egyéb védett madárfajokat, és szerencsés esetben akár vörösnyakú ludakat is meg lehet figyelni. A túra különlegessége, hogy annak egy részén a résztvevők kisvasúttal is utaznak.

A túrán való részvétel előzetes bejelentkezéshez és díj megfizetéséhez kötött. Részletekért kérem kattintson ide

  • Kiskunsági bioszféra-rezervátum – „Túrák a bugaci területen, illetve a homokbuckák között”

A bioszféra-rezervátumok nemzetközi napjához kapcsolódóan a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) két, egymástól független túrát hirdetett a Kiskunsági bioszféra-rezervátum területére, november 5-én. Az egyik a bugaci vidéken, ahol a résztvevők nem csak a száraz homoki erdők szerkezetével, fa- és bokorfajaival, de a környék betyárvilágával is megismerkedhetnek. A másik túra pedig a Fülöpházi-buckavidék egyedülálló őszi arcát mutatja meg az érdeklődőknek.

A túrán való részvétel előzetes bejelentkezéshez és díj megfizetéséhez kötött. Részletekért kérem kattintson ide:

Túra a Kiskunsági bioszféra-rezervátum bugaci területén

Túra a Kiskunsági bioszféra-rezervátum homokbuckái között

  • Pilisi Bioszféra Rezervátum „Fórum a Pilisi Bioszféráért 2022”

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilis Bioszféra Rezervátum (PBR) Tanácsadó Testülete a bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja alkalmából „Fórum a Pilisi Bioszféráért 2022” címmel szervez rendezvényt Pilisszántón 2022. november 15-én.

A Fórumon a Pilisben érintett önkormányzatok, gazdálkodók, civil szervezetek és oktatási intézmények részére adunk tájékoztatást a PBR-ban 2022-ben megvalósult rendezvényekről, háromoldalú megállapodásokról, látogatottság-vizsgálatról, továbbá az EUROMAB 2022 konferenciáról és a Pilis-tetőn folyamatban lévő LIFE projektről.

A részletekért kérem kattintson ide

 

Sáv bezárása