Ugrás a tartalomhoz

Programsorozat a Herman Ottó Emlékévben

2014.03.13.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) szervezésében február 4-ével elindult a Herman Ottó Emlékév, melynek ünnepélyes megnyitóján a Muzsikás együttes adott koncertet. Azóta megmozdult az ország, számtalan település, szervezet, alkotó és magánember keresi meg a NeKI-t ötletével, vagy ad hírt programjáról.  Pontosan ez volt a cél, a NeKI örömmel lát minden új kezdeményezést az emlékév rendezvénysorozatának hivatalos programján túl.

Ezeket a kezdeményezéseket és a NeKI által szervezett programokat összefoglaló térkép elérhető az interneten, ahol földrajzi eloszlásuk, és típusuk szerint mindenki megkeresheti, hogy milyen esemény lesz a lakóhelyéhez közel. Az is megtalálható itt, hogy a nemzeti parkok az év folyamán hol várják külön Herman Ottóval kapcsolatos programmal a kirándulókat.

A jelentősebb Herman Ottóhoz köthető emlékeket a tavalyi év során felkutatták, több restaurálásra szoruló szobrot és emléktáblát szeretnének rendbe hozatni és méltó módon megemlékezni ezeknél a helyeknél a nagy polihisztorról.

Március elsején a budapesti Herman Ottó Általános Iskola ünnepséget szervezett, melynek keretében Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár koszorúzott valamint egy „legkörnyezettudatosabb osztálynak” járó Herman-vándordíj is kiosztásra került.  Az ünnepnapon részt vett Dr. Vásárhelyi Tamás is, a Herman Ottó Emlékév kurátora, aki játékos foglalkozást tartott a “kiskorú polihisztor-jelölteknek”.

Tavasszal további koszorúzással egybekötött programokra kerül sor, többek között Nyíregyházán (március 26-án), majd a Budakeszi Vadasparkban (március 29-én délután 1 órakor). A Vadaspark erre a szombati napra Herman Ottó Emléknapot tervez, melyen gyermekprogramok színesítik majd az egyébként is felejthetetlen természetközeli élményt. Miskolcon április elsején emlékeznek majd Herman Ottóra. A Papszer utcában álló egészalakos Herman Ottó-szobrot, illetve az innen nem messze található Bársony-ház falán lévő emléktáblát is megkoszorúzzák. A Budakeszi Vadasparkban és a Miskolcon tartandó eseményen is részt vesz Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Nem véletlen, hogy a legkomolyabb önszerveződés Herman Ottó „városában”, Miskolcon indult el, ahol az Ökológiai Intézet Alapítvány a városi önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával egész éves programsorozatot szervez.  Túrák, előadások, kincskereső és interaktív programok mellett március 17-én emléknap, december 27-én, Herman Ottó halálának napján fáklyás felvonulás is lesz. 

Herman Ottó utolsó lakhelye széles körben még nem ismert, hiszen a ház külső frontján nem található emléktábla. A tervek között szerepel, hogy ezen változtassunk. Kellemes meglepetés érte azonban az emlékév szervezőit, mikor szembesültek azzal, hogy a lakóházban élők tudják, miről nevezetes az épület, és lelkesen ápolják Herman Ottó emlékét!

Elkövetkezendő programok

NeKI által szervezett rendezvények:

Kapcsolódó szervezetek programjai:

március 26. Nyíregyházi Állatpark, koszorúzás

március 17. Ökológiai Intézet Alapítvány, Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat által szervezett Herman Ottó-emléknap

március 29. Budakeszi Vadaspark, koszorúzás és Herman Ottó Emléknap

március 18. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett: Herman Ottó kötve-fűzve (kiállítás könyvritkaságokból)

április 1. Miskolc (Papszer utca 1. és Bársony-ház), koszorúzás és színes gyerekprogramok a Herman Ottó Múzeumnál

március 22. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett: „Zöld programok a Víz világnapján a lillafüredi Hámori-tónál”

május 9. koszorúzás Pakson a Herman Ottó Általános Iskolában és Budapesten a Herman Ottó út 2-nél

április 5. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett: „Istállóskői-barlang, Herman Ottó nyomában, túrasorozat a bükki ősemberbarlangokba”

 

 (Forrás: Nemzeti Környezetügyi Intézet)

 

Sáv bezárása