Ugrás a tartalomhoz

Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál

2010.07.12.
2010. augusztus 6-8. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál, mely remek kikapcsolódást és programokat kínál a természetfilmek kedvelői számára.

Százegy nevezés a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra

  Százegy nevezés érkezett az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra; a munkák hatvan százaléka profi és negyven százaléka amatőr – mondta el a nevezési idő leteltével Csabai Ferenc szervező.

 

  Csabai Ferenc elárulta, azok a kategóriák voltak a népszerűek, melyek klasszikusan a természetfilmet takarják, hiszen legtöbben a növények és állatok élete, a világ tájai vagy a környezetvédelem témakörében „mozogtak”. Az amatőrök inkább a rövidebb filmeket részesítették előnyben, melyeket viszonylag gyorsabban el lehet készíteni. Összesen hatvan alkotó munkáit láthatja majd augusztus 6. és 8. között a közönség, nagy részük hazai alkotás, de a környező országok filmesei is szép számmal küldték munkáikat.

 

  A legfiatalabb nevező középiskolás, a legidősebb pedig már túl van a nyolcvanon. Miden évben van a fesztiválnak egy népszerű témája: tavaly a hód volt, korábban a tiszavirág, idén pedig sokak meglepetésére a keresztes vipera. A legkomolyabb munka a hangyák társadalomszervező munkáját dolgozza fel több részben – mondta el Csabai Ferenc.

 

  A fesztivált hatodik alkalommal szervezik meg. Mint a máig egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztivál szervezője elmondta, öt kategóriában várták a 2005 után készült alkotásokat. A hazai és határon túli magyar produkciós cégek és amatőr alkotók a növények és állatok élete, a világ tájai, etűdök, életmód és környezetvédelem, illetve vadászkultúra kategóriákba nevezhették pályaműveiket, kategóriánként legfeljebb három alkotást. Ezek közül a legkedveltebbek az etűd jellegű pár perces munkák, legkevesebben pedig a vadászkultúra megjelenítésére vállalkoznak.

 

  Az amatőr és profi természetfilmesek külön versenyeznek, díjazásukra több mint egymillió forintot különítettek el a szervezők. A 2005-ben elindított fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik a természeti értékek bemutatását és védelmét a filmművészet eszközeivel szolgálják, műveikkel hozzájárulnak a környezet- és természetbarát gondolkodás, életmód terjesztéséhez – tette hozzá a szervező.

 


A 2010. évi szakmai zsűri:

BAKOS EDIT ügyvezető igazgató, Uránia Nemzeti Filmszínház

dr. FIAR SÁNDOR geográfus, természetfilmes, műsorvezető, MTV

dr. JUHÁSZ ÁRPÁD geológus

SARKADI PÉTER újságíró, Greenfo

ifj. VITRAY TAMÁS vezetőszerkesztő, NG Magyarország Magazin

 

A versenyfilmekről és további programokról a http://www.pusztaszer.hu/termeszetfilm/index.php weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

Sáv bezárása