Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Pályázat
Rendezvény

Sikeresen lezajlott a 2019. évi LIFE információs nap

2019.04.26.
Az Európai Bizottság 2019. április 4-én közzétette a 2019. évi LIFE pályázati felhívást, mely a Környezetvédelem és az Éghajlat-politika alprogramot egyaránt érinti. A program keretében lehetőség van többek között hagyományos projektek, integrált projektek, technikai segítségnyújtási projektek és előkészítő projektek benyújtására.

Az új pályázati felhívások részletes ismertetése céljából az Agrárminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium LIFE nemzeti kapcsolattartói 2019. április 16-án LIFE információs napot és kiállítást szerveztek, melyen 161 fő vett részt. A LIFE pályázatokat bíráló, illetve a futó projektek megvalósítását nyomon követő brüsszeli EASME ügynökségtől Manuel Montero Ramirez azokról a szakpolitikai aktualitásokról, prioritásokról tartott előadást, amelyekhez célszerű a pályázatoknak illeszkednie a pozitív elbírálás érdekében. Továbbá a délelőtt folyamán Bokor Veronika, Kovács Barbara és Szijártó Ágnes LIFE nemzeti kapcsolattartók ismertették a 2019. évi pályázati felhívásokat a természetvédelem, az éghajlat-politika és a környezetvédelem területén.

Délután sikeres magyar LIFE projektek mutatkoztak be ösztönzésképpen mind az éghajlat-politika, mind a környezet- és természetvédelem területén. Utóbbi két területen kommunikációs (GIE) projektek menedzserei tartottak előadást, mivel ez a projekttípus már csak 2019-ben és 2020-ban pályázható. Hasznos tapasztalatokat és tanácsokat hallhattunk Hercig Zsuzsannától (Belügyminisztérium) az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás, Patkó Lászlótól (WWF Magyarország) a nagyragadozókkal való együttélés, valamint dr. Kasza Gyulától (NÉBIH) az élelmiszerhulladék-megelőzés témakörökben. A program zárásaként Csintalan Lilian (Pénzügyminisztérium) előadásában megismerhettük a kapcsolódási lehetőségeket az INTERREG Central Europe Programhoz.

 

 Újdonság volt az idei évi LIFE információs napon, hogy az előadásokkal párhuzamosan LIFE kiállítás keretében ismerhettek meg a részvevők 13 sikeres magyar LIFE projektet.

A Kormány továbbra is támogatni kívánja azon magyarországi szervezeteket, amelyek – akár koordináló, akár társult kedvezményezettként – LIFE pályázatot nyújtanak be. Ennek érdekében jött létre 2017-ben a nemzeti önerő-támogatási alap, amely lehetőséget biztosít LIFE projektek önerejének támogatására. Az önerő-támogatás igénylésének menetéről bővebb információt az alábbi oldalon olvashat:

http://www.lifepalyazatok.eu/onero-tamogatas.html

 

A LIFE pályázati felhívás az Európai Bizottság által létrehozott EASME ügynökség honlapján érhető el:

https://ec.europa.eu/easme/en/life

Természetvédelmi LIFE nemzeti kapcsolattartó változás: tájékoztatásul elhangzott az információs napon, hogy újra Sashalmi Éva látja el a természetvédelem területén a LIFE nemzeti kapcsolattartói feladatokat. Elérhetőségei: e-mail: eva.sashalmi@am.gov.hu; lifenature@am.gov.hu tel: 896-3149

Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Sikeres pályázatírást kívánunk: Természetmegőrzési Főosztály

Letölthető előadások:

Szakpolitikai aktualitások a LIFE Programmal összhangbanManuel Montero Ramirez (EASME)

A 2019. évi LIFE pályázati felhívás: prioritások és újdonságok:

Természetvédelmi témájú pályázatok – Bokor Veronika (AM)

Éghajlat-politikai témájú pályázatok – Kovács Barbara, LIFE nemzeti kapcsolattartó (ITM)

Környezetvédelmi témájú pályázatok – Szijártó Ágnes, LIFE nemzeti kapcsolattartó (AM)

Sikeres LIFE projektek előkészítése és megvalósítása:

LIFE-MICACC – Az önkormányzatok szerepének megerősítése az éghajlat-változáshoz való alkalmazkodás érdekében – Hercig Zsuzsanna (Belügyminisztérium)

LIFE EUROLARGECARNIVORES – Az emberi együttélés javítása nagyragadozókkal Európában – Patkó László (WWF Magyarország)

MARADÉK NÉLKÜL – Élelmiszerhulladék-megelőzés az élelmiszerláncban – Dr. Kasza Gyula (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Kapcsolódási lehetőségek az INTERREG Central Europe Programhoz – Csintalan Lilian (Pénzügyminisztérium)

 

Határidők, európai uniós és hazai „LIFE” események 

2019

április 4.

2019. évi LIFE pályázati kiírások megjelenése az EASME LIFE honlapján

április 16.

LIFE Információs Nap – Budapest

április 30.

LIFE Information & Networking Day – Brüsszel

június 12.

Önerő támogatási kérelem benyújtása az Agrárminisztérium részére

június 19. 16:00

Koncepciók benyújtása az EASME részére – Kérjük, szíveskedjenek az eProposal felületen olvasói hozzáférést biztosítani a nemzeti kapcsolattartóknak (NCP).

október

Koncepciók eredménye – A sikeres koncepciók benyújtóit felkéri az EASME a teljes pályázati anyag kidolgozására.

2020

január

Pályázat benyújtása az Agrárminisztérium részére – szakmai támogató-, és társfinanszírozói nyilatkozatok igényléséhez

február

Teljes pályázati anyag benyújtása az EASME részére

február-június

Pályázat elbírálása, tisztázó kérdések. Az EASME-tól jövő kérdések megválaszolása és a pályázók értesítése az értékelés eredményéről. 

július

Támogatói szerződés megkötése

szeptember 1.

Megvalósítás kezdőnapja (legkorábban)

Sáv bezárása