Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Pályázat

Sikeresen lezajlott a 2023. évi LIFE információs nap

2023.06.15.

2023. június 7-én sor került az évente megrendezendő LIFE Információs Napra a 2023. június 1-én indult LIFE Kapacitásépítés projekt keretén belül (LIFE–Enhanced Capacity Building in Hungary,  101101875, LIFE HUNCAPBUILD22). A projekt koordinátora a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda.

A teltházas Európa Pontban 15 előadás hangzott el a LIFE nemzeti kapcsolattartók és vendégelőadók részéről. Az időzítés oka, hogy az Európai Bizottság CINEA ügynöksége 2023. április 18-án, illetve 2023. május 11-én tette közzé a 2023. évi LIFE pályázati felhívásokat és a hagyományos projektek esetén a pályázatbenyújtási határidők szeptember elejével kezdődnek. Az Európai Bizottság 2023-ban mintegy 611 millió euró pályázati összeget különített el a LIFE négy alprogramja keretében pályázó szervezetek számára.

Az Információs Napon a LIFE nemzeti kapcsolattartók részletesen ismertették az új pályázati felhívásokat, a Miniszterelnökségtől hallhattunk az önerő-támogatással kapcsolatos tudnivalókról, valamint vendégelőadóink beavattak minket a sikeres LIFE projektek előkészítésének és megvalósításának műhelytitkaiba.

A rendezvény szervezői ezúton is köszönik az előadóknak a színvonalas, informatív előadásokat!

A LIFE program 1992-ben – párhuzamosan az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásával – jött létre, mivel egyik fő célja az irányelv megvalósításának támogatása. A természetvédelmi alprogram azóta is a legnagyobb költségvetésű alprogram a LIFE-ban. A természet- és környezetvédelmi terület mellett az éghajlatpolitikai szakterület 2014-ben külön alprogramban kapott helyett, kiválva a környezetvédelmi alprogramból. 2021-ben pedig negyedik alprogramként megjelent a Tiszta energiára való átállás alprogram is. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai és tiszta energia célkitűzéseket támogat.

Az előadások letölthetők az alábbi linkekről:

A 2023. évi LIFE pályázati felhívások és a pályázatbenyújtási határidők elérhetőek az Európai Bizottság CINEA ügynökségének honlapjáról: https://cinea.ec.europa.eu/programmes/life/life-calls-proposals_en

A LIFE Kapacitásépítés projektben elindult az ún. helpdesk szolgáltatás, melynek keretében a következő e-mailcímre küldhetők a LIFE felhívásokra történő pályázás esetén felmerülő jogi, pénzügyi és adminisztratív kérdések: life@mfoi.org

Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Sikeres pályázatírást kívánunk!

Sáv bezárása