Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Pályázat
Projekt
Rendezvény

Sikeresen megvalósult az első LIFE Természetvédelmi Tréning

2016.06.29.
2016. június 20-án került sor a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében a LIFE kapacitásépítés Magyarországon projekt keretében az I. LIFE Természetvédelmi Tréning megrendezésére, amely az elvárásainknak megfelelően nagy sikerrel zárult. A rendezvényt Dr. Rácz András, Földművelésügyi Minisztérium, környezetügyért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg köszöntő beszédével, az eseményt Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Természetmegőrzési Főosztály főosztályvezető asszonya vezette le.
A tréning délelőtti szekciójában Bokor Veronika, LIFE nemzeti kapcsolattartó ismertette a LIFE Természet és Bioperzitás kiemelt terület aktuális, 2016-os újdonságait. Fidlóczky Anna, LIFE kapacitásfejlesztési projekt koordinátor bemutatta az idei évben indult, LIFE kapacitásépítés Magyarországon projektet, a projekt keretében folytatott tevékenységeket, eddig megrendezett eseményeket, illetve egy, a LIFE programban sikeres tagországban, Spanyolországban tett látogatás során szerzett tapasztalatokat, melyek átültetése a hazai gyakorlatba, hozzájárulhat a pályázatírás és megvalósítás sikeréhez.

 

A rendezvény két spanyolországi meghívottja szakmaiságával tovább növelte a tréning színvonalát.

Quim Pou Rovira ismertette a LIFE POTAMO FAUNA projektet, amely a Ter, Fluvia és Muga folyók mentén lévő Natura 2000 területek vízi állatvilágának megőrzését célozza. A projekt fő célja, hogy 13 édesvízi közösségi jelentőségű állatfaj állományát megerősítsék, természetvédelmi helyzetüket javítsák. Olyan fajokat választottak ki, amelyekre nem készültek még természetvédelmi kezelési vagy fajmegőrzési tervek helyi, regionális vagy országos szinten. A projektben jelentős az inváziós fajok elleni küzdelem (betelepített halak, teknősök irtása, rákfajok visszaszorítása). 

Teresa Baiges Zapater (Centre de la Propietat Forestal) beszélt a LIFE+ PINASSA projekt keretében megvalósuló természetvédelmi célú erdőkezelési beavatkozásokról, amelynek célja egy kiemelt jelentőségű mediterrán erdei élőhelytípus, a fekete fenyvesek megőrzése és természetvédelmi helyzetének hosszú és rövidtávú javítása, a meglévő idős erdők védelmével, valamint a leromlott vagy/és homogén szerkezetű erdőállományok természetvédelmi szempontú átalakításával, illetve az erdőtüzek visszaszorításának, szemléletformálás és szakemberek képzésének módszereiről. Előadásában megosztotta a már több LIFE pályázat alapján szerzett pályázatírással és sikeres megvalósítással kapcsolatos tapasztalatait és jótanácsait is.

Fidlóczky József a Fencon Kft.-től és Halpern Bálint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, egyaránt sikeres LIFE projektmenedzserek. Előadásaik során számos hasznos információval látták el a hallgatóság soraiban ülő leendő projektgazdákat. Megosztották tapasztalataikat a partnerségről és a pályázatok megírása és megvalósítása során esetlegesen felmerülő buktatókról. Olyan fontos módszerekre hívták föl a figyelmet, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres pályázat megírásához, illetve annak megvalósításához.

A LIFE Természetvédelmi Tréning délutáni szekciójában Ádám Szilvia, ökológiai referens ismertette az ökoszisztéma szolgáltatásokat, Csőszi Mónika, táj-és természetvédelmi referens pedig a zöld infrastruktúrát mutatta be. Mindkettőjük előadását nagy érdeklődéssel fogadta a közönség és számos kérdést tettek fel ilyen témájú LIFE pályázati lehetőségekről.

Az inváziós állat- és növényfajok elleni fellépésről és a magyarországi, illetve európai uniós helyzetükről három szakember tartott előadást. Kisné dr. Fodor Lívia, ökológiai referens a fajok elleni fellépés jogi kereteit, lehetőségeit tárta fel. Az inváziós növényfajok magyarországi és európai uniós helyzetéről, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, Árvay Márton pályázati projektmenedzser számolt be, aki munkája során találkozik ennek gyakorlati problémáival. Az Igazgatóság a témában több tanulmányt is megjelentetett. 

Végezetül, de nem utolsó sorban Czirák Zoltán, bioperzitás szakreferens előadásából megtudhattuk, hogy milyen óriási ökológiai problémát jelenthet számos, ártalmatlannak hitt állatfaj, amely részben helytelen tartási körülmények miatt, részben pedig túlszaporodásuk miatt, a természetes élőhelyeiktől távol invaziós terjeszkedésbe kezdhetnek. Megfékezésük és humánus visszaszorításuk nagy fejtörést okoz a téma szakemberei számára.

Az egyes előadások anyagai a címre kattintva elérhetőek.

Előadások:

Bokor Veronika – A LIFE Környezetvédelem alprogram 2016. évi „hagyományos” projektekre vonatkozó felhívása a „Természet és Bioperzitás” témakörben

Fidlóczky Anna – LIFE kapacitásépítés Magyarországon

Quim Pou Rovira – LIFE Potamo Fauna – The fight against aquatic invasive species

Teresa Baiges Zapater – European projects on nature conservation – The example of the LIFE NATURA PINASSA project

Fidlóczky József – „Sikeres projektmenedzserek tapasztalatai”

Halpern Bálint – Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) védelme a Kárpát medencében -egy LIFE-projektvezető tapasztalatai

Ádám Szilvia – Ökoszisztéma szolgáltatások

Csőszi Mónika – Zöldinfrastruktúra mint a „LIFE Biopersity” lehetséges témája

Kisné dr. Fodor Lívia – Inváziós fajok elleni fellépés keretei

Árvay Márton – Inváziós növényfajok helyzete az Európai Unióban és Magyarországon

Czirák Zoltán – Idegenhonos inváziós állatfajok

Sáv bezárása