Ugrás a tartalomhoz

Sikerrel zárult a VI. Hagyomány és Természet Konferencia Hortobágyon

2009.10.27.
Sikerrel zárult Hortobágyon a VI. Hagyomány és Természet Konferencia. A hagyományőrzés mellett új hagyományt is teremtettek a szervezők azáltal, hogy a konferencia terem falai közül kivitték a rendezvényt a szabadba.

Október első hétvégéjén került megrendezésre a Hagyomány és Természet Konferencia a Hortobágyon. Az immár hatodszor megrendezésre kerülő rendezvénynek ez alkalommal a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja és a Hortobágy Club Hotel adott otthont.

A mintegy 150 résztvevő 5 ország képviseletében felszólaló, rangos hazai és határon túli előadóktól összesen 27 előadást hallgathatott meg. A konferencia nemzetközi voltát az előző nap szintén itt ülésező BirdLife International Mezőgazdasági Munkacsoportjának részvétele is erősítette. A rendezvény középpontjában természeti értékeink és az általuk ihletett népművészeti, népzenei alkotások bemutatása állt. Az összefoglaló jellegű előadások ennek a kulturális örökségnek a megőrzésére, ember és táj, ember és természet harmóniájának fenntartására buzdítottak.

Külön előadássorozat hívta fel a figyelmet a hortobágyi helyszín kapcsán a pannon régió természetközeli gyepterületeihez kötődő természeti értékek és hagyományos gazdálkodási formák védelmének jelentőségére. Számos, az Európai Bizottság LIFE Nature alapja által támogatott program került itt bemutatásra. A konferencia pénzügyi alapját például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyepvédelmi LIFE programja teremtette meg.

A pénteki nap fénypontja az esti daruhúzás megtekintése volt, míg szombaton a Pusztai Állatpark várta színes programkínálattal a vendégeket. Az idelátogatók a formabontó természetvédelmi előadások, néprajzi bemutatók mellett a magyar szürke marhát és más hagyományos háziállatfajtákat is megtekinthettek. Nagy attrakciót jelentett a bikavásár is. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai egész napos nyereményjátékkal szórakoztattak kicsiket és nagyokat, és nem maradt el a kirakodóvásár sem.

A konferencián elhangzott előadások az alábbi linkekre kattintva megtekinthetők.

 

GENCSI Zoltán: Köszöntő

HARASZTHY László: A természetvédelem szerepe a hagyományos kultúra megőrzésében

Dr. BODÓ Imre: Éghajlat-víz-legelő-külterjes gazdálkodás

MOLNÁR Zsolt: A hortobágyi szikesek a botanikus, a pásztorok és a természetvédők szemével

GENCSI Zoltán: Hagyományőrzés a gyakorlatban

KAJNER Péter: A hagyományok jövője – hogyan lehet(ne) a tájgazdálkodásból megélni?

SÜTŐ Levente: Virágok a vargyasi festett bútor motívumkincsében

BOTH József: A Vargyas-szoros természeti értékei

DÓKA Krisztina: A darudübögő motívuma a délalföldi csárdásban

TIHANYI Gábor: Szállnak a darvak

KRIZSÁN András: Kistelepülések múltja és jövője egy gyakorlati építész szemével

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az előadások további felhasználása csak az előadókkal történt egyeztetést követően lehetséges.

 

Támogatók:

 

Sáv bezárása