Ugrás a tartalomhoz

Szakmai konferencia az Őrségi Nemzeti Parkban

2015.03.31.
A természetvédelmi erdőkezelés és a természetes folyamatokra alapozott, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás volt a témája annak a szakmai konferenciának, amelyet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság rendezett 2015. március 9-10-én Őriszentpéteren az „Erdei élőhelyrekonstrukciók Vas megye védett természeti területein” című KEOP pályázat támogatásával.

A konferencián a Földművelésügyi Minisztérium két főosztálya mellett hét nemzeti park igazgatóság és két egyetem képviseltette magát.

Az előadások részletesen elemezték az erdők természetvédelmét az új biogeográfiai szemináriumi folyamat tükrében, annak kritikus pontjait, kiemelt feladatait, a kezelések hatásmonitorozásának fontosságát, a természetes folyamatokra alapozott, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás és természetvédelmi erdőkezelés fogalmi különbségét, elvi kérdéseit.  A résztvevők esettanulmányokkal és példákkal találkozhattak a Duna-Dráva és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság képviselőinek beszámolóin keresztül. 

Az előadásokat követő konzultáció és vita során a résztvevők reményüket fejezték ki abban a tekintetben, hogy a természetvédelmi célú erdőkezelés egyre nagyobb teret fog nyerni a hazai nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő erdőterületeken, továbbá, hogy a jövőben a konferenciához hasonló célú összejövetelek rendezésével szorosabbá válik köztük a szakmai együttműködés.

A konferenciát az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Pro Silva gazdálkodási kísérletének és erdei élőhelyrekonstrukcióinak megtekintése zárta.

     

 

 

 

 


 

 

(Csörötnek, Pro Silva erdőgazdálkodási kísérlet helyszíne, fotó: Frank Tamás)

Szöveg és kép: dr. Németh Csaba

Sáv bezárása