Ugrás a tartalomhoz

"Szemtelen" kincsek

2012.11.29.
Föld alatti járatokban élnek és szinte sosem jönnek a felszínre. Teljesen vakok és a járat falának kopogtatásával kommunikálnak. Három, csak néhány éve felfedezett fajuk él Magyarországon, melyek mindegyike közvetlen kihalással veszélyeztetett. A "szemtelen értékek" megmentésére életre hívott Földikutya-védelmi Szakértői Csoport a még fellelhető állományok fennmaradása érdekében fáradozik. November 21-én is annak megvitatására ültek össze a szakemberek a Magyar Természettudományi Múzeum Emlős Gyűjteményében, hogy milyen módszerrel lehet kimenteni a végveszélybe került lelőhelyekről az ott élő földikutyákat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium koordinációjában működő Földikutya-védelmi Szakértői Csoport feladata a hazai földikutya fajok fennmaradásához szükséges szakmai háttér biztosítása. A szakértők olyan áttelepítési módszertan kidolgozásán fáradoznak, melyet akkor fognak alkalmazni, ha egy földikutya lelőhely elkerülhetetlen megsemmisülése miatt az állatokat ki kell menteni. A befogási módszer már rendelkezésre áll, mivel tudományos vizsgálatokhoz már korábban is be kellett rövid időre fogni egyedeket. A kiengedés helyszínének kiválasztására, az áttelepítés időzítésére és a kiengedés módszereire azonban új, innovatív eljárásokat kellet kidolgozni.

A legveszélyeztetettebb földikutya faj, a délvidéki földikutya, melynek világállománya mintegy 300 egyedre tehető, melyből hazánkban, Kelebia térségében 200 példány él. A faj védelme érdekében, a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázat által biztosított forrásból a helyi lakosságot információs táblákkal és szórólapokkal tájékoztatják a különleges természeti érték előfordulásáról.

A szakemberek a földikutya fajok fajmegőrzési tervét is aktualizálják. Az elmúlt évek intenzív kutatásai sok, korábban fehér foltot feltártak a fajok előfordulásáról, biológiájáról, taxonómiájáról, úgyhogy a jövőben a hangsúly a kutatásról az állomány-megőrzés gyakorlati teendőire tevődik majd át.

A fokozottan védett földikutya fajok olyan kiemelt természetvédelmi értéket képviselnek, hogy a Hajdúhadházi lőtér fejlesztése kapcsán is figyelembe veszik jelenlétüket. A Földikutya-védelmi Szakértői Csoport szakvéleményt készít a honvédelmi beruházás minél természetbarátabb megvalósításának lehetőségeiről.

Az alapos tervezés és gondos odafigyelés remélhetőleg lehetővé teszi, hogy „szemtelen kincseink” fantasztikus világa unokáinkat is elámíthassa majd a távoli jövőben.

Sáv bezárása