Ugrás a tartalomhoz

Szent Mihály Napi Vigasságok Bugacpusztán

2013.09.18.
Az idei évben hetedszerre rendezi meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság partnereivel a bugaci Szent Mihály Napokat 2013. szeptember 20-22 között és ezzel a rendezvénnyel a puszták sokszínű természeti és kulturális örökségét kívánja ismertté tenni.

A szervezők olyan programmal is készülnek a jeles eseményre, melyek kitekintésképpen az eurázsiai sztyeppék világát hivatottak bemutatni az érdeklődnek. A pénteki napon (szept. 20.) a bugaci Művelődési Házban Dr. Boros Emil KNP igazgató és Karáth Imre expedíciós operatőr a kazah puszták természeti értékeiről tart majd előadást. Purevjav Batmyagmar mongol festőművész kiállítása pedig a végtelen sztyeppék világát jeleníti meg életképein keresztül.
 

 

Ezen a napon még Dr. Magyar Gábor a KNP igazgató helyettese a Magyar Ornitológiai Központ megalapításának 120. évfordulója alkalmából Herman Ottó munkásságára emlékezik.
 

A bugaci lovas és pásztorhagyományokat szem előtt tartva a hétvégi rendezvényen a főszerep a lovaké és a kutyáké lesz, akik az emberek hűséges társai mindenkor.
 

Szombaton amatőr fogathajtók egész napos versenye szórakoztatja a vendégeket, közben a tanyaszínházban hagyományőrző csoportok színes műsorbokrétával lépnek fel sötétedésig, a bugaci fiatalok pedig Ludas Matyi színművét interaktív formában tálalják majd a közönségnek. Ezen a napon még természetismereti és néprajzi sétán lehet részt venni. A szombaton a programokat kiskunsági csikósok ügyességi versenye és bemutatója zárja.

Vasárnap magyar pásztorkutya fajokat ismerhetünk meg terelőmunka közben. A pusztai betyárok életéről gólyalábas zenészek mesélnek. A lovas bemutatók közül „Az ember két legjobb barátja” címmel – kutyás-lovas produkciót láthatnak a vendégek, folytatásként pedig a Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület „A ló és az ember – valahol, valamikor” c. bemutatója során többek között látni lehet a szabad idomítást, lovaglást és lovas mutatványokat kantár, illetve nyereg nélkül, cirkuszba illő lovas trükköket, kaszkadőrmutatványokat, valamint lovas íjász bemutatót. „Lovas nomádok hagyatéka” címmel – csatajeleneteket láthatunk majd a Kalandozások korából az Égi Csodaszarvas Hagyományőrző Egyesület tagjaitól.
 

A Szent Mihály Napi Vigasságok programjai olyan kínálati elemekből állnak, melyek ehhez a naphoz, a „számadás” napjához kötődnek. Ez a jeles nap a gazdasági év zárásával, az elszámolással, a jól végzett munka utáni vigassággal és vásári hangulattal a korábbi generációk világába ad betekintést. Szent Mihály napjának különleges jelentősége volt a pusztai emberek vallásos életében, ezért vasárnap szent misével kezdődik a nap a pusztán, a nap zárasaként tárogató szó búcsúztatja az idei vigasságokat.
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság azért is állt a rendezvénysorozat megszervezésének élére, mert az eurázsiai puszták szellemi örökségnek ápolását az itteni táj megőrzésével együtt érzi feladatának.
 

Rendezvénnyel kapcsolatos információk: www.knp.hu

Sáv bezárása