Ugrás a tartalomhoz
Nemzetközi egyezmények
Tájvédelem
Környezeti nevelés
Szemléletformálás
Tájvédelem
Eredményhirdetés
Kutatás
Módszertan
Nemzetközi egyezmény
Projekt
Stratégia
Tervezés

TÁJÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJAT KAPOTT A TERMÉSZETVÉDELMI ÁGAZAT TÁJKARAKTER KUTATÁSA

2023.12.05.

2023-ban második alkalommal adták át a Tájépítészeti Nívódíjat. Az ünnepélyes átadóra november 30-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Villányi úti campusán került sor. A Magyar Tájépítészek Szövetsége által meghirdetett nyílt pályázaton tíz kategóriában lehetett pályázni.

A „Nagy léptékű elméleti munkák” kategóriában nívódíjat nyert az Agrárminisztérium és partnerei által 2016. és 2021. között megvalósított Tájkarakter kutatás, mely a KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001 számú „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” címmel zajlott projekt egyik fejlesztési eleme volt.

A tájak karakter alapú számbavétele az Európa Tanács Táj Egyezményéből és a Nemzeti Tájstratégiából is fakadó olyan kötelezettségünk, melynek célja hazai tájaink jellegzetes arculatát megfoghatóvá tenni, hogy az ember tájalakító tevékenységei során a táj értéket képviselő karaktere megőrizhető maradjon. A „Természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozása (TÁJKARAKTER)” című fejlesztési elem tudományos igénnyel készült és hiánypótló a tájkaraktert alapul vevő tájvédelem szakterületén.

A Tájkarakter kutatás megismerhető a https://termeszetem.hu/hu/ weboldalon, a nívódíjról pedig a https://tajepiteszek.hu/tn oldalon tájékozódhat.

Sáv bezárása