Ugrás a tartalomhoz

kis vöcsök

Adatok

Magyar név: kis vöcsök

Latin név: Tachybaptus ruficollis

Tágabb kategória, magyar: Madarak (osztály)

Tágabb kategória, latin: Aves (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Vöcsökalakúak (rend)

Szűkebb kategória, latin: Podicipediformes (ordo)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 50 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1954

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Egyezmények: AEWA, Bern II.

Irányelvek: Madárvédelmi Irányelv

További információk

Hazai elterjedés
Országszerte elterjedt fészkelő. Tavakon, halastavakon, víztározókon, mély vizű mocsarakban és lápokon, holtágakban, kubikgödrökben, szennyvízülepítő tavakon telepszik meg, csapadékos években szikes mocsarakban is költhet. Fészkeléskor kedveli a dús növényzetű, hínáros, zsiókás, nádas területeket, ahol nyílt vízfelszínt is talál. Elsősorban az Alföld, a Kisalföld és a Dunántúli-dombság vizes élőhelyeit népesíti be, helyenként a Dunántúli- és az Északi-középhegység kisebb tavain, víztározóin is megtelepszik. Vonuláskor és teleléskor az állóvizek mellett nagyobb számban jelenik meg folyóvizeken is. Áttelelő példányok vagy kisebb csoportok a be nem fagyó vizeken, így a Dunán és más folyókon, csatornákon, enyhébb teleken a Balatonon, holtágakon és bányatavakon is megfigyelhetőek.

Időbeli előfordulás
Egész évben megfigyelhető. Tavasszal jellemzően márciustól érkezik, majd ősszel az állomány nagy része november végéig elvonul. Kis számban áttelel, a telelők száma kemény fagyok idején lecsökken. Költési időszaka április vége és augusztus vége között van.

A hazai fészkelőállomány nagysága
A nehezen felmérhető fajok közé tartozik, így becslései bizonytalanok. A fészkelőpárok számát 1995–1997 között 9–10 ezer párra, 2017–2018 között statisztikai alapon végzett denzitásbecsléssel 3000–3200 párra becsülték.

Természetvédelem
Fészkelési sikerének a kulcsa, hogy a fiókanevelési idő végéig megfelelő vízmélységű élőhelyek álljanak a rendelkezésére. Ezt a kialakuló vizek megőrzésével, visszatartásával lehet elérni. A légvezetékekkel bizonyítottan ütközik. Vizes élőhelyeken az ütközések teljesen elkerülhetőek, ha a légvezetékeket földkábelre váltják. A madáreltérítők a nagyfeszültségű vezetékeken az ütközésből eredő pusztulást mérsékelhetik.

Forrás: Pigniczki Cs. & Bankovics A. 2022. Kis vöcsök. – In: Szép T., Csörgő T., Halmos G., Lovászi P., Nagy K. & Schmidt A. (szerk.) Magyarország madáratlasza. 2., javított és kiegészített kiadás. – Agrárminisztérium, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest, pp. 191–192.

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása