Ugrás a tartalomhoz

füstös réce*

Adatok

Magyar név: füstös réce*

Latin név: Melanitta fusca

Tágabb kategória, magyar: Madarak (osztály)

Tágabb kategória, latin: Aves (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Lúdalakúak (rend)

Szűkebb kategória, latin: Anseriformes (ordo)

Fokozottan védett: igen

Természetvédelmi érték: 250 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1971

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Egyezmények: AEWA, Bern III., CMS II.

Irányelvek: Madárvédelmi Irányelv, Madárvédelmi Irányelv II/B.

További információk

*: Beleértve a Melanitta deglandi (tükrös réce) néven önálló fajként is ismert Melanitta fusca deglandi és stejnegeri alfajokat is.

Hazai előfordulás
Rendszeres átvonuló és téli vendég. Néhány példányos kis csapatai jelennek meg elsősorban a Balatonon és a Duna különböző szakaszain. Jóval ritkábban észlelhetők a mély vizű halastavaknál (Hortobágy, tömörkényi Csaj-tó, szegedi Fehér-tó, Biharugrai- és Begécsi-halastavak) és bányatavaknál is.
Kivételesen 40–50 egyedből álló, vagy akár száz példány fölötti csapatai is előkerültek. Régebben szeptemberben, az utóbbi évtizedek során már csak novemberben jelenik meg. Legtöbb megfigyelése november végéről és decemberből, valamint kisebb számban januárból és februárból származik. Utolsó példányai áprilisban vonulnak el, bár vannak extrém késői, nyári adatai is.

Forrás: Faragó S. 2022. Füstös réce. – In: Szép T., Csörgő T., Halmos G., Lovászi P., Nagy K. & Schmidt A. (szerk.) Magyarország madáratlasza. 2., javított és kiegészített kiadás. – Agrárminisztérium, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest, p. 122.

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása