Ugrás a tartalomhoz

erdei cickány

Adatok

Magyar név: erdei cickány

Latin név: Sorex araneus

Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)

Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Cickányalakúak (rend)

Szűkebb kategória, latin: Soricomorpha (ordo)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 25 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1901

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Egyezmények: Bern III.

További információk

 
 
 
Testhossz: 6-8 cm, farokhossz: 3-5 cm, testtömeg: 5-15 g
 
 
Hazai elterjedés
Hazánk minden táján előforduló, gyakori cickányfaj.
 
Élőhely
A dús vegetációjú hűvös és nedves élőhelyeket preferálja, de a szárazabb erdőszéleken is előfordul. Általában a talajban, illetve avarban készített járatokban tartózkodik. Kedveli a mocsaras, lápos területeket, a bokros, ligetes élőhely foltokat, szegélyeket, ahol folyamatosan talál rovartáplálékot. Többnyire saját járatait használja, de gyakran a más kisemlősök által készített járatokat foglalja el.
 
Életmód
Az avart és a gyepet átkutatva többnyire éjjel vadászik. Táplálékigénye magas, így a tartós éhezést nem bírja. Téli álmot nem alszik, télre gyakorta gazdasági épületekbe, istállókba húzódik be. Az erdei cickány együtt élhet a törpecickánnyal, a közönséges és Miller-vízicickánnyal, valamint a fehérfogú cickányok közül a nagyobb termetű mezei cickánnyal. Az erdei és mezei cickány mennyiségi arányát összevetve megfigyelhető, hogy az erdei cickány a csapadékosabb, még a mezei cickány a szárazabb periódusokban lesz jellemzőbb indikátor faja az adott élőhelynek.
 
Természetvédelmi megítélés
A faj állományainak védelme az élőhelyek természetes, vagy természetközeli állapotának fenntartásával biztosítható. Az erdei cickány gyakorisága alapján nem igényli a fajra irányuló célzott természetvédelmi intézkedések kidolgozását. A vizes élőhelyek természetes állapotát fenntartó beavatkozások, élőhely rehabilitációk, az élőhelyek megfelelő ökológiai állapotának fenntartása, illetve új élőhelyek létrehozását segítő természetvédelmi intézkedések előnyösek a faj számára.
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása