Ugrás a tartalomhoz

vakond

Adatok

Magyar név: vakond

Latin név: Talpa europaea

Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)

Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Cickányalakúak (rend)

Szűkebb kategória, latin: Soricomorpha (ordo)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 25 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1901

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

További információk

Testhossz: 12-16 cm, farokhossz: 2,5-3,8 cm, testtömeg: 70-130 g
 
Hazai elterjedés
Hazánk egész területén megtalálható, közönséges faj.
 
Élőhely
Füves, erdős területeken, kertekben, mezőgazdasági területeken, parkokban egyaránt előfordul. Csak a mocsaras, köves, szikes területekről, a meredek hegyoldalakról, valamint az intenzíven művelt szántóföldekről hiányzik.
 
Életmód
A vakondnak a látása és a szaglása is fejletlen, kiemelkedően jó azonban a tapintása, és a hallása is fejlett. A földben 2 méter mélységig leás. A föld alatt mellső lábukat felváltva használva vájják járataikat. Hosszú, összetett járatokat ás, melyek teljes hossza meghaladhatja a 100 métert is. A járatok gyakorta közvetlenül a felszín alatt futnak. Az ásás közben fölöslegessé váló földet a föld felszínére túrják ki. A lakóüreg mélyebben található, mely fölött az átlagot meghaladó méretű túrást találhatunk. A sík felszínből kiemelkedő túrások segítik a járatok szellőzését is. Nappal és éjszaka is aktív. A vakond magányos életmódot folytat. Ha ásás közben a szomszédok járatai találkoznának, sebesen eltömik azt, és más irányba túrnak tovább. Ritkán merészkedik a föld felszínére, akkor is főként a fiatalok, melyek szétszéledve elhagyják anyjukat. A felszínen ügyesen, gyorsan mozog, és jól úszik is. Téli álmot nem alszik, télen is aktív, de túrásokat csak akkor készít, ha a föld nem fagyos. Ha azok bőségesen állnak rendelkezésre, egy kamrában harapásokkal mozgásképtelenné tett gilisztákat gyűjt össze a szűkösebb napokra.
 
Természetvédelmi megítélés
A vakond elterjedési területén sehol nem számít veszélyeztetett fajnak. Kiskertekben, füves parkokban okozhat bosszúságot túrásaival. Aktív védelmi intézkedést nem igényel a jelenlegi állomány fenntartása, de jogszabályi védelmének fenntartása továbbra is indokolt.
 
A faj egyedének észlelése esetén a megfigyelés pár perc alatt bejelenthető a Vadonleső programunkban, melynek segítségével bárki hozzájárulhat a faj előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel a hosszú távú megőrzését. A program az alábbi logóra kattintva érhető el:
 
 
 
 
 

 








Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9

 
 
 
 
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása