Ugrás a tartalomhoz

dobozi pikkelyescsiga

Adatok

Magyar név: dobozi pikkelyescsiga

Latin név: Kovacsia kovacsi (Hygromia kovacsi)

Tágabb kategória, magyar: Puhatestűek (törzs)

Tágabb kategória, latin: Mollusca (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Csigák (osztály)

Szűkebb kategória, latin: Gastropoda (classis)

Fokozottan védett: igen

Természetvédelmi érték: 100 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1993

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv II., Élőhelyvédelmi Irányelv IV.

További információk

Méret: 3,5 – 4×5-5,5 mm.
 
 
Héj: Háza gömbded, szarubarna színű, vékony falú. A héj felszíne finom, szabad szemmel alig látható pikkelyekkel sűrűn borított.
 
Élőhely: Erdős és erdős sztyepp élőhelyeken fordul elő. Az őshonos tölgy-kőris-szil erdőkkel szemben előnyben részesíti az ültetett akácosokat és nemesnyarasokat. Ennek oka lehet, hogy napjainkra teljesen megváltozott az eredeti tölgy-köris-szilesek vízellátottsága, így már nem képesek biztosítani e fajnak az ökológiai igényeit.
 
Előfordulás: Békés megye több pontján előfordul. Legnagyobb állományai a Fekete- és Fehér-Körös menti erdőkben, a Szabadkígyósi Nagyerdőben, a Sarkad-Remetei-erdőben és a Tarhos közelében fekvő erdőkben élnek. Romániai előfordulásáról nincsenek adatok, de valószínűleg ott is él.
 
Biológia: Mindenevő, de főként növényi eredetű táplálékot fogyaszt.
 
Érdekesség: A dobozi pikkelyes csiga hazánk egyik maradvány (reliktum) faja, mely egy hűvösebb és csapadékosabb éghajlatú földtörténeti korból maradt ránk. A fajt veszélyeztető tényezők között említhetjük az élőhelyéül szolgáló erdők kiszáradását, bizonyos erdő- és vadgazdálkodási műveleteket (átgondolatlan gyérítés, tarvágás, tájelemek homogenizálása (monotonitás), lomb- és gally-égetés, talajgyűjtés, vadállomány túltartása stb.). A faj jó alkalmazkodó képességének köszönhetően maradt fenn mostanáig, és a Natura 2000 program „természetközeli” erdőgazdálkodást szorgalmazó irányelvei segíthetik a faj túlélését. A faj globális védelme szempontjából Magyarország szerepe és felelőssége elsődleges.
 
Ref.:
Domokos T. (2004): KvVM, Természetvédelmi Hivatal: Fajmegőrzési tervek: Dobozi pikkelyescsiga. https://termeszetvedelem.hu/_user/downloads/fajmegorzesi%20tervek/Dobozi%20pikkelyescsiga%20.pdf
Domokos T és Pelbárt j. (2007): Magyarország védett puhatestűi. Grafon Kiadó
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása