Ugrás a tartalomhoz

fehéres csűdfű

Adatok

Magyar név: fehéres csűdfű

Latin név: Astragalus vesicarius subsp. albidus

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Pillangósvirágúak (család)

Szűkebb kategória, latin: Fabaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 10 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1982

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: –
 
Termet: 5–10 (–20) cm. Életforma: Hemikryptophyta
Leírása:
5–10 cm magas, bokrosodó vagy elterülő pillangós növény. Levelei páratlanul szárnyaltak; a levélkék hosszúkás-elliptikusak, 1–2 cm hosszúak, tompa csúcsúak, a fehéres, rásimuló szőrzettől szürkészöldek. Fonákuk zöld, gyéren szőrős. Virágai 10–20 cm hosszú nyélen tömött fejecskében állnak. A vitorla kb. 1 cm hosszú, bíbor vagy ibolyás színű, a csónak és az evezők fehéresek (vagy a „csónak” kékes). A csésze ibolyás árnyalatú, középső részén hólyagszerűen felfújt. A termés rövid, zömök, szőrős hüvely.
 
Virágzása:
május / VI – VII.
 
Élőhelye:
Mészkedvelő; sziklagyepek, sziklafüves és pusztafüves lejtők faja.
 
Előfordulása:
Pontusi-balkán flóraelem.
Aggteleki-karszt, Naszály, Gödöllői-dombvidék, Pilis, Budai-hegység, Tétényi-sík, Gerecse, Bakony, Balaton-felvidék, Villányi-hegység, Szekszárdi-dombvidék, Tolnai-hegyhát, Mezőföld Bereg-Szatmári-sík.
 
Megjegyzés:
Hazai alfaja pannóniai bennszülött (bár egyes kutatók szerint nem különül el kielégítőn a törzsalaktól). Egyedül a zászlós csüdfűvel (Astragalus onobrychis) lehet összetéveszteni, de ennek csészéje nem felfújt, virágaiban a vitorla jóval hosszabb, levelei lándzsásak és nem ezüstfehérek.
 
Veszélyeztetettsége: V: 4; H: 2;
 
Forrás:
Lendvai Gábor, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., Király Gergely in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 


Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása