Ugrás a tartalomhoz

lápi nádtippan

Adatok

Magyar név: lápi nádtippan

Latin név: Calamagrostis stricta

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Pázsitfűfélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Poaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 10 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1982

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: Calamagrostis neglecta P. B.
 
Termet: 25–100 cm. Életforma: Hemikryptophyta
Leírása:
A szár 2–3 csomójú, karcsú felálló, sima, csupán a buga alatt lehet érdes. Csavart vagy sima levelei 10–40 (–60) cm hosszúak, 1,5–5 mm szélesek; a felsők felszíne erősen érdes, erei kiemelkedők. A levélhüvely nyelvecskéje fűrészes, több tompa hegyre szakadó (1–4 mm). Bugája (5–) 7–15 (–20) cm hosszú, hengeres, tömött. A kalászka 3–4 (–4,5) mm hosszú, szürkésbarna, néha vöröslő. A pelyvák egyformák, ovális-lándzsásak, hirtelen hegyesedők, érdesek, nyílhegy alakban barnás vagy barna csúcsúak. A belső toklász hossza kétharmada a külső toklásznak (2,5 mm), mindkettő finoman érdes és hosszabb, mint a tövén álló szőrök (ez utóbbi gyér szőrzet 2/3–3/4-e a toklász hosszának). A szálka vékony egyenes, a toklász hátoldalának közepéből vagy valamivel alatta ered, alig haladja meg a toklász hosszát.
 
Virágzása:
június közepe – július / VIII – IX.
 
Élőhelye:
Alapkőzetre közömbös; nálunk jégkori maradványnövény. Zsombékosokban állomány- és társulás alkotó, ezen kívül zsombéksásosokban, magassásokban, nádasokban, nedves kaszálókon, nyír- és fűzlápokon található.
 
Előfordulása:
Cirkumpoláris flóraelem.
Balaton-felvidék, Zalai-dombvidék, Nyírség.
 
Megjegyzés:
Meghatározása nem könnyű. A hasonló termőhelyeken élő rokon fajok toklásza nem finoman érdes, a tövűkön álló szőröknél nem hosszabb; valamint nem zsombékolnak.
 
Veszélyeztetettsége: V: 5; H: 4;
 
Forrás:
Papp László, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., Somlyay Lajos in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 
 

Fajok elterjedése

Sáv bezárása