Ugrás a tartalomhoz

barna medve

Adatok

Magyar név: barna medve

Latin név: Ursus arctos

Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)

Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Medvefélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Ursidae (familia)

Fokozottan védett: igen

Természetvédelmi érték: 250 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1993

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Egyezmények: Bern II., CITES II., EU CITES A.

Irányelvek: Élőhelyvédelmi Irányelv *II., Élőhelyvédelmi Irányelv IV.

További információk

Testhossz: 170-220 cm, marmagasság: 90-120 cm, testtömeg: 100-340 kg
 
  
Hazai elterjedés
Hazánkban ritka vendégnek számít. Az ide tévedő példányok a Kárpátokból érkeznek. Az utóbbi 20 évben mindössze 6 alkalommal észlelték hazánkban, az Északi középhegységben.
 
Élőhely
Elsősorban a lombos és a tűlevelű erdők lakója, de egyes populációi a tundrán és a sztyepp régióban is előfordulnak. Hazánkban a középhegységi erdőkben jelent meg. Az idetévedő egyedek nem valószínű, hogy bármilyen élőhely-preferenciát tudtak volna mutatni, hiszen nem tudtak tartósan megtelepedni, néhányukat lelőtték, mások valószínűleg visszamentek oda, ahonnan jöttek. Amelyek nemét meg lehetett állapítani, azok hímek voltak. Szlovákiában a hegyvidékek nagyobb összefüggő erdeiben élnek, ahol nagy territóriumot tudnak tartani, anélkül, hogy településeket vagy utakat kellene keresztezniük.
 
Életmód
Általában magányosan élnek. Csak a nőstények alkotnak 2-3 fős családot kölykeikkel. Tél elején üreget ás magának, hegyvidéken pedig barlangban vagy sziklahasadékban telel át. Gyakorta egy nagyobb hangyabolyba kapar üreget, melyet levelekkel bélelhet. A vemhes nőstények nagyobb gonddal választják ki telelő vackukat, míg a hímek számára akár egy nagyobb ágrakás alatt kapart kotorék is megteszi. Sikeres áttelelés esetén a következő évben is választhatja ugyanazt a telelő helyet. Téli pihenése nem valódi téli álom. A testhőmérséklete mindössze néhány fokkal csökken a normál testhőmérséklet alá. A nőstény hibernációja tovább tart, mint a hímé, novembertől márciusig. A hímek napi portyáik során 10-20 kilométert tesznek meg, de már 50 kilométert is mértek. Rádióadóval ellátott fiatal hím állatnál 3 nap alatt 150 kilométer megtételét is regisztrálták. Territoriális viselkedésű. Közép-Európában kb. 2500 ha-os territóriumot tart, Norvégiában 2-400 km2 a mozgáskörzete egy nősténynek. A hímek mozgáskörzete háromszor nagyobb a nőstényekénél, azokéval átfed. Éjjel és nappal is aktívak, de olyan területeken ahol aktívan vadásszák, főként sötétedéskor aktív. Jól úszik, és fára is jól mászik. Két lábra is felegyenesedik, így táplálkozik, figyel, támad, védekezik.
 
Természetvédelmi megítélés
A kárpáti populációt 7500 példányra teszik a kutatók. Ahol medvék élnek, gyakori a konfliktus az emberrel. Ez leggyakrabban a puszta félelemre vezethető vissza, de a háziállatok rablása miatt valós okai is vannak. Utóbbi időben egyre gyakoribb problémát jelentenek a szeméttelepekre, lakott területekre beszokó egyedek Számos európai országban elégtelen a medvék védelme. Hazánkban stabil megtelepedése nem várható, de a kóbor egyedek kíméletet érdemelnek
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 
 
 
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása