Ugrás a tartalomhoz

széleslevelű ujjaskosbor

Adatok

Magyar név: széleslevelű ujjaskosbor

Latin név: Dactylorhiza majalis

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Kosborfélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Orchidaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 10 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1982

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: Orchis latifolia L.
 
 
Termet: 20-50 cm Életforma: Geophyta
Leírása:
20-50 cm magas, erőteljes, vastag szárú faj. A levelek tojásdadok, hosszúkás-tojásdadok vagy lándzsásak, közepükön a legszélesebbek; 6–14 cm hosszúak és 3–5 cm szélesek. A tő- és szárlevelek egyaránt barna foltosak. A virágzat tömött, hengeres fürt. A murvalevél hosszabb a virágnál, és gyakran ibolyás befuttatású. A virág bíborvörös vagy lilásvörös. A mézajak ép vagy gyengén háromkaréjú; a közepén bíborlila, patkó alakú rajzolat látható. A középső karéj az oldalsóknál nem vagy alig hosszabb.
 
Virágzása:
május – június / VII – VIII.
 
Élőhelye:
A talaj mésztartalmára közömbös; láprétek, mocsárrétek, kaszálók, átmeneti lápok, forráslápok, magaskórós társulások, szőrfűgyepek faja. Láprétek, mocsárrétek, magaskórósok.
 
Előfordulása:
Északi-középhegység, Zempléni-hegység, Bükk, Mátra, Dunántúli-középhegység, Naszály, Visegrádi-hegység, Vértes, Bakony, Keszthelyi-hegység, Mecsek.
 
Megjegyzés:
A foltos ujjaskosborral (Dactylorhiza maculata) alkotott hibridjét (Dactylorhiza x braunii) a Kőszegi-hegységben figyelték meg egy alkalommal.
 
Veszélyeztetettsége:
 
 
Forrás:
Vojtkó András, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., – Virók Viktor in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása