Ugrás a tartalomhoz

békakonty (tojásdad békakonty)

Adatok

Magyar név: békakonty (tojásdad békakonty)

Latin név: Neottia ovata (syn.: Listera ovata)

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Kosborfélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Orchidaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 10 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1988

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: Listera ovata
 
 
Termet: 20–60 cm Életforma: Geophyta
Leírása:
Szerény külsejű, 20–60 cm-es orchideánk. A szár alsó harmadán két (ritkán három vagy négy) átellenes, széles-tojásdad vagy kerekded, 4–13 cm hosszú és 3–8 cm széles, mélyen erezett levelet találunk. A virágzati tengely sűrűn mirigyes-pelyhes. A murvalevelek kicsik, kb. akkorák, mint a virágkocsány. A virágzat sokvirágú (20–80), laza fürt. A virágok zöldek vagy sárgászöldek, a lepelleveleken olykor vörösbarnás szegéllyel. A lepellevelek 4–5 mm hosszúak és kb. 2 mm szélesek. A mézajak mélyen kéthasábú, 7–15 mm hosszú, kb. két és félszer hosszabb a lepelleveleknél.
 
Virágzása:
május – június / VI vége – VIII.
 
Élőhelye:
Inkább mészkedvelő; bükkösökben, gyertyános-, cseres-, mészkerülő és homoki tölgyesekben, liget- és láperdőkben, gesztenyésekben, kaszálókon, szőrfűgyepekben, láp- és hegyi réteken fordul elő. Bükkösök, gyertyános-tölgyesek, ligeterdők, láprétek. Ligeterdőkben, lápréteken, üdébb (ritkán mezofil), árnyas erdőkben.
 
Előfordulása:
Dunántúlon szórványosan fordul elő, az Alföld területén ritka.
 
Megjegyzés:
Egyöntetű zöldes színezete miatt sokszor nehezen felfedezhető, de könnyen meghatározható faj. Két jellegzetes, később vízszintesen álló levelével már bimbós állapotban is könnyen felismerhető.
 
Veszélyeztetettsége:
 
 
Forrás:
Sulyok József, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., Virók Viktor in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása