Ugrás a tartalomhoz

szürkés ördögszem

Adatok

Magyar név: szürkés ördögszem

Latin név: Scabiosa canescens

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Mácsonyafélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Dipsacaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 5 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1993

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: –
 
 
Termet: 15–50 cm. Életforma: Hemikryptophyta
Leírása:
15–50 cm magas, elágazó, pelyhes szárú növény. Meddő tőrózsájának levelei 5–10 cm hosszúak és 1–1,5 cm szélesek, az alsó szárlevelekkel együtt pelyhesek vagy (ritkán) kopaszak, épek, hosszúkás visszás-tojásdadok vagy lapát alakúak. A kisebbedő szárlevelek mélyen, fésűsen szeldeltek, a szeletek 1–3 mm szélesek. A virágzat lilás-szürkéskék, lapos vagy félgömbös fejecske. A párta forrt, 5 cimpájú; a szélső virágok külső cimpái nagyobbak a többinél.
 
Virágzása:
július – szeptember / VIII – XI.
 
Élőhelye:
Inkább mészkedvelő; sziklagyepekben, szikla- és pusztafüves lejtőkön, löszpusztagyepekben, hegyi réteken, kaszálókon, homokpusztákon, száraz tölgyesekben, erdei- és feketefenyvesekben, ritkán lápréteken találkozhatunk vele.
 
Előfordulása:
Közép-európai flóraelem.
Zemplén, Aggteleki-karszt, Bükk, Ózdi-dombvidék, Mátra, Cserhát, Gödöllői-dombvidék, Naszály, Börzsöny, Visegrádi-hegység, Pilis, Budai-hegység, Tétényi-sík, Velencei-hegység, Vértes, Bakony, Bakonyalja, Pannonhalmi-dombvidék, Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység, Villányi-hegység, Balfi-dombvidék, Kemeneshát, Kemenesalja, Őrség, Zalai-dobvidék, Dél-Zala, Belső-Somogy, Tolnai-hegyhát, Kis-Alföld, Mezőföld, Tengelici-hegyvidék, Turján-vidék, Duna–Tisza köze, Hortobágy, Nyírség, Bereg-Szatmári-sík.
 
Megjegyzés:
A család más nemzetségeiben is van több, némiképp hasonló faj, de ezeknél a párta 4 cimpájú. A mezei és a galambszínű ördögszemnél (Scabiosa triandra, Scabiosa columbaria) a tőlevelek és az alsó szárlevelek fogazottak vagy lantosan szeldeltek.
 
Veszélyeztetettsége: V: 5; H: 1;
 
 
Forrás:
Farkas Sándor, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., Felföldy Lajos in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása